19 Mayıs 2024 Pazar

Turgutreis’teki rezidans ve otel inşaatı, deniz çayırlarını yok edecek!

BHM
15.04.2024 14:05
Turgutreis’teki rezidans ve otel inşaatı, deniz çayırlarını yok edecek!
Bodrum Turgutreis Ali Hoca Burnu’nda günden güne yükselen ve tepkilere neden olan Aca Ortaklığı’na ait Rezidans ve Otel İnşaatı projesinin bölgedeki korunmuş öneme sahip Akdeniz’in endemik deniz çayırı türü “Posidonia Oceanica” olarak bilinen “Deniz Çayırı” kıyı alanına zarar vermesinden endişe ediliyor.

HABERİN VİDEOSU
Türkiye Deniz Canlıları ve Deniz Yaşam Alanı Danışmanı, Magma Dergisi Fotoğrafçısı, film yapımcısı ve bilim insanı Mert Gökalp, geçtiğimiz günlerde çektiği dron görüntüleri ve fotoğraflar eşliğinde sosyal medyada yayınladığı paylaşımda, Bodrum’un Turgutreis Mahallesi Ali Hoca Burnu’ndaki söz konusu inşaatın verebileceği zararları gözler önüne serdi. 

Paylaşımlarında deniz çayırları ve deniz çayırı ekosistemlerinin kanunlarla ve yasalarla Akdeniz genelinde ve ülkemizde koruma altında olduğunu ifade eden Mert Gökalp, “Bu tarz eylemler suçtur ve cezai işlemlere tabidir. Yetkililerin gereğini yapmasını talep ediyoruz…” diyerek yayınladığı videoda şu ifadelerde bulundu: 

“Turgutreis Ali Hoca Burnu Rezidans ve Otel İnşaatı… Bu inşaat 2 sene önce satılan arsa ile başlamıştı. İnşaatın arka kısımda kalan, kıyıya 100m mesafe yapı yasağı kanunu ile buralarda evini yapmayan evleri büyük madur etmiştir. Bu dev rezidans ve otel inşaatı, evlerin alandaki sıklığı, yola alan vermemesi, inşaatın dev tepeyi yok edişiyle oldukça tepki toplamıştı.

Bu bölge, tespitlerimize göre, dalgalı olmasının da etkisiyle korunmuş öneme sahip bir deniz çayırı kıyı alanına sahiptir. Göz ardı edilen ya da bizim merak ettiğimiz bir başka nokta ise,bu inşaatın denizde ne yapacağı konusuydu. Bu inşaatın bugünlerde bir iskele yapımı telaşı var çok tatlı. Yarımadadaki her iskele gibi haliyle de kaçak. 2 adet platform tekne ve vinç taşıyan bir iş teknesi kıyıda demir iskele ayaklarını çakıyor. Ancak bu platform tekneleri iskele ayaklarını deniz çayırları üzerine çakıyor. Bu alandaki çayırların el değmemişliğini ve güzelliğini görüntülerde görebilirsiniz.

İnşaatın hukuksuzluğu, usülsüzlüğü görgüsüzlüğü noktaları bizim işimiz değildir, ancak, umuyorum ki bu kıyı düzenlemeleri deniz çayırlarını sökme noktasına getirmez bu işin sahiplerini. Bu işin sahiplerinin bilmesi gereken nokta buradaki deniz çayırları gelecekte tesisin en önemli varlığı. Suyun berraklığını ve denizin bereketini sağlayan unsur, inşaat önlerindeki deniz çayırı havzası.

Bodrum’un yeni başkanı ve yönetiminden bu tarz uygulamalara karşı halkın tepkisini göz önüne alan, bu ranta izin vermeyen bir idarecilik bekliyoruz.”

DENİZ ÇAYIRLARININ ÜZERİNE İSKELE ÇAKILIYOR!

Konunun takipçisi olan Mert Gökalp, bugün Twitter hesabından yaptığı paylaşımda ise deniz çayırlarının tam ortasına çakılan iskele demirlerini göstererek, “Herkesin gözü önündeki bu operasyonda 2 adet platform, bir adet vinç teknesi çalışmaktadır. Deniz çayırlarının direk üzerine çakılan iskele demirleri ortadadır. Bu alan dokunulmamış önemli bir deniz çayırı habitatını kapsayan kıyı şeridiyle bölge için önemli bir ekolojik alandır.

Turgutreis Ali Hoca Burnundaki inşaatın karada gerçekleştirdiği hoyrat ve alanın tamamını kullanarak gerçekleştirdiği inşaattan ve denizdeki kaçak iskeleden bahsetmiştik. Aca Ortaklığı’na ait inşaat çok seri bir şekilde deniz çayırları üzerine iskele çakmaktadır.” dedi.

Son Haberler

©2016 - BHM | BODRUM HABER MERKEZİ info@bodrumhabermerkezi.com