20 Mayıs 2024 Pazartesi

YATAĞAN’DAKİ ANTİK DÜNYA MİRASI “LAGİNA” KEPÇELERLE TAHRİP EDİLİYOR!

BHM
20.04.2022 13:32
YATAĞAN’DAKİ ANTİK DÜNYA MİRASI “LAGİNA” KEPÇELERLE TAHRİP EDİLİYOR!
Yatağan’da, arkeolojik araştırmaların devam ettiği tarihi bölge Lagina Antik Kentinde, madencilik uğruna yapılan tahrip, çevreciler başta olmak üzere bölge halkının tepkisini çekiyor. Yatağanlı çevreciler, Muğla Müze Müdürlüğüne karşı hukuki süreç başlatmaya hazırlanıyor.

1.Derece Arkeoloji Sit Alanında yaşanan talan ve tahribe karşı konunun takipçisi olan Yatağan Yeşil Yaşam Derneği, konuyla ilgili sosyal medya üzerinden tahribi gözler önüne sererek kamuoyu ile bir duyuru paylaştı. Duyuruda özetle, dernek olarak Muğla Müze Müdürlüğüne yaptıkları yazılı uyarının hiçbir şekilde ciddiye alınmadığı, alana iş makinelerinin girmeye devam ettiği ve pitos mezarlarının kepçeler ile kırıldığı belirtildi.

HUKUKİ SÜREÇ BAŞLATILACAK!

Gümüşlük Forumu’nda paylaşılan kamuoyu duyurusunun tam metninde şu ifadelere yer verildi:

Yatağan Termik Enerji Üretim A.Ş. Arafa Madenciliğe ait Turgut ruhsat sahasındaki alanda, rodevans ilişkisi sonucu madencilik yaptığı alana derneğimiz 01.06.2021 tarihinde Muğla Müze Müdürlüğüne  alanın 1.derece arkeolojik sit alanı etkileşim alanı olduğu, alana iş makinesinin sokulmaması yazısına rağmen alana iş makineleri girmiş ve pitos mezarları kepçelerle kırmıştır.

Bu tarihten itibaren Muğla Müze Müdürlüğünün Yatağan Termik Enerji Üretim AŞ'ye hukuki ve idari süreç başlatıp başlamadığı hakkında bilgi talep edilmiş, dernek olarak hiç bir şekilde bilgiye  ulaşılamamıştır. Muğla Müze Müdürlüğüne karşı hukuki süreç başlatacağımızı bildiririz. Bu sebeple Muğla halkından kentin tarihini kültürünü sahip çıkmasını istiyoruz. Unutmayalım ki tarih, kültür toplumların hafızasıdır.

Saygılarımızla.
Yatağan Yeşil Yaşam Derneği

UNESCO Dünya Mirası Adayı olan Stratonikeia antik kentinin yanı sıra bölgedeki bir diğer önemli antik kent Lagina, her yıl çok sayıda yerli ve yabancı turist ile yüzlerce pagan hacı tarafından ziyaret ediliyor.

 

 

Son Haberler

©2016 - BHM | BODRUM HABER MERKEZİ info@bodrumhabermerkezi.com