28 Mart 2024 Perşembe

TARTIŞMA KONUSU OLAN ARAZİ TAHSİSİNDE İMZA "ERTUĞRUL GÜNAY"IN ÇIKTI!

BHM
13.05.2022 19:50
TARTIŞMA KONUSU OLAN ARAZİ TAHSİSİNDE İMZA
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un sahibi olduğu kendi şirketine arazi tahsis ettiği iddialarının ulusal basının gündeminde tartışmalara konu olmasının ardından gerçekler ortaya çıktı. Tahsis edenin eski bakan Ertuğrul Günay olduğu öğrenildi. Söz konusu arazinin 2012'de dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın imzası ile orman vasfı olmaktan çıkartıldığı belgelendi.

Önceki gün, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un kendi şirketi MRA Turizm ve Otel İşletmeciliği A.Ş.’ye otel yapılması için orman vasıflı hazine arazisi tahsis ettiği yönünde iddialar ortaya atıldı.  Bunun üzerine yapılan incelemede; bu iddiaların gerçeği yansıtmadığı, işin arkasındaki ismin dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay olduğu ortaya çıktı.

Eski Bakan Ertuğrul Günay'ın onayı ile orman vasfından çıkarılan bu araziyi, Azeri iş adamı İskender Halilov'a ait ISR Holding bünyesindeki ISR Turizm satın alıp otel yaptı.

Aralık 2020’de ise Bakan Nuri Ersoy'un şirketi, ISR Turizmi borçlarıyla birlikte satın aldı. Otelin bulunduğu 115 bin metrekarelik araziye 5 yıldızlı tatil köyü yapmak için çalışmalara başlandı. 

Söz konusu haberlere konu olan 25 dönümlük arazi de bu 115 bin metrekarelik alan içinde yer alıyor. Dolayısıyla 5 yıldızlı tatil köyü için yeni bir arazi tahsisi yapılmadığı ortaya çıktı. Plan değiştiği için bu 25 dönüm  arazi de planda, yeni bir arazi olarak görüldü. 

Ortaya çıkan belgelerde, iddiaların asılsız olduğu tespit edildi.

Belgelere göre olayın aslı; Azeri iş adamı İskender Halilov'a ait  ISR Turizm İşl. ve Tic. A.Ş.  5/1/2012 tarihli dilekçesi ile kesin tahsisin bitişiğinde bulunan 25.000 m2 yüzölçümlü orman vasıflı Hazine taşınmazının şirketleri adına ek alan olarak tahsisi  talebinde bulunmuş.

Bakanlığın Arazi Tahsis Komisyonunun 31/5/2012 tarihli ve 9/16 sayılı Kararı uyarınca, ek alana konu taşınmazın kullanım (tasarruf) hakkının (eski) Orman ve Su İşleri Bakanlığından alınması kaydıyla Şirket adına ön izin verilmesi prensipte uygun görülmüş.

Ön iznin uygun görülmesi üzerine Bakanlıktan tahsisli 101 ada 1 parsel numaralı 115.182,70 m2 yüzölçümlü taşınmaz ve talebe konu 25.000 m2 yüzölçümlü taşınmazı da kapsayan Türkbükü Doğusu Turizm Merkezi  IV. Etap  Koruma Amaçlı Nazım ve Uygulama İmar Planı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca (Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü) 14.7.2014 tarih ve 7138 sayılı Makam Oluru ile onaylanmış.  

Bu arada ISR Turizm İşl. ve Tic. A.Ş. nin talebi üzerine Arazi Tahsis Komisyonunun 25/12/2020 tarihli ve 17/1 no.lu kararı ile de Şirket hisselerinin %100’ünün Ersoy Otelcilik İnşaat ve Turizm İşletmeciliği A.Ş.’ye  devri  uygun görülmüş ve Şirketin unvanının MRA Turizm ve Otel İşletmeciliği A.Ş. olarak değiştirilmesi talebi Arazi Tahsis Komisyonunun 9/3/2021 tarihli ve 3/1 no.lu kararı uyarınca uygun görülmüş.

Daha sonra tahsisi devralan MRA Turizm ve Otel İşletmeciliği A.Ş. (Şirket sahibi Mehmet Nuri Ersoy)  2012 yılında ek alan verilmesi uygun görülen arazide yoğun ağaç dokusu  bulunması nedeniyle, ağaç kesilmemesi adına arka kısımda ağaç yoğunluğu çok az olan arazi   ile yer değiştirmek istediğini bildirmiş.

Yukarıda anlatılanlardan da anlaşılacağı üzere ek alan verilmesi kararı ISR Turizm İşl. ve Tic. A.Ş. nin talebi üzerine 2012 yılında alınmış olup ek alanın planı da 2014 yılında onaylanmıştır.

MRA Turizm ve Otel İşletmeciliği A.Ş. (Şirket sahibi Sn.Mehmet Nuri Ersoy)  ise tahsisi 2020 yılında devralmış ve 2012 yılında verilmesi uygun görülen ek alanın sadece çok daha az ağaç dokusu olan arkadaki  alana kaydırmıştır.

Söz konusu orman vasıflı araziyi otel yapılması için tahsis edilmesinin tarihi 2012 ve o dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın imzasıyla bahse konu olan arazinin orman vasfından çıkarılarak otel yapılmasının önü açıldı.

Son Haberler

©2016 - BHM | BODRUM HABER MERKEZİ info@bodrumhabermerkezi.com