29 Mart 2024 Cuma

BELEDİYE MECLİSİ İLK TOPLANTISINI YAPTI

BHM
08.04.2019 09:00
BELEDİYE MECLİSİ İLK TOPLANTISINI YAPTI
Bodrum Belediyesi’nin yeni meclisi ilk toplantısını dün gerçekleştirdi.

7 Nisan Pazar öğleden sonra Konacık Mahallesi’nde bulunan Bodrum Belediyesi Herodot Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen ilk meclis toplantısına yoğun bir katılım oldu. 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan toplantının başında bir konuşma yapan Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, “Hepimiz birlikte çalışacağız ve Bodrum için elimizden geleni yapacağız. Bodrum'da sevginin, kardeşliğin, umudun dili kazanmıştır. Bu bir zafer değildir, başarıdır. Biz kazanmadık, Bodrum kazandı. Bodrum’a baharı getirdik, inşallah hep birlikte yazı getireceğiz” dedi. 

Toplantıda başkanlığını muhalefetten bir meclis üyesinin yapacağı Şeffaflık Komisyonu oluşturuldu. Toplantının en önemli açıklaması ise Başkan Aras'tan geldi. Aras, Bodrum'un imar barışı sonrasında vahşi bir kaçak yapılaşma baskısında olduğunu belirterek, tüm kaçakların yıkılacağı bir kampanya başlattığını ve toplumun tüm kesimlerinden destek beklediğini açıkladı. 

Belediyede liyakat esaslı görevlendirmeler yapılacağını ve hizmette ayrım olmayacağını dile getiren Aras, “Adam kayırma, rüşvet, öncelik tanıma, torpil gibi ilişkilere girmeyeceğiz, iş takipçiliğine izin vermeyeceğiz. Şeffaflık zihinlerde başlar. Şeffaflık tabi ki olmalıdır. Biz öncelikle İmar ve Şehircilik Müdürlüğümüzün kapısındaki turnikeleri sökerek vatandaşımızın her yere kolayca ulaşmasının yolunu açtık. Makam araçlarının hepsinin filmlerini sökerek insanların araçlarda kim olduğu görmesinin önünü açtık. Şu anda çalışmalar başladı, belediyenin plan, bütçe, borç, personel durumları, imar planları gerekli altyapı çalışmalar tamamlandıktan sonra vatandaşların hizmetine açılacaktır” diye konuştu. 
 
Bodrum’u ilgilendiren en önemli konulardan birisinin İmar barışı sonrasında yaygınlaşan kaçak inşaatların olduğunu söyleyen Başkan Aras, sözlerine şöyle devam etti; 
 
“Özellikle imar barışı adı altında, şu anda bir imar yarışı Bodrum’u teslim almış durumda. Bodrum’un dağları tepeleri, mandalina bahçeleri, koyları şu anda tamamen kontrolsüz yapılaşma ve fütursuzca dikilen beton bloklarla dolu. İzinsiz, ruhsatsız korkunç bir yapılaşmayla karşı karşıyayız. Bunun için kesinlikle önlemler alacağız. Biz yatırımcının karşısında değiliz. Bizler elbette Bodrum’a yatırım yapmanızı istiyoruz. Ancak projeleriniz eğer Bodrum’un tarihi dokusuna, doğasına, insanına, denizine, kültürel ve sanatsal yapısına aykırı ise kesinlikle izin vermeyeceğiz. Biz her zaman doğrunun yanında, yanlışın karşısındayız. Doğru da Bodrum’un değerleridir.” 
 
ARAS; “KAÇAK YAPILARA KEPÇEYİ GÖNDERİP DAĞITACAĞIM” 
 
Başkan Aras mimar ve mühendislere de seslenerek; “İmar kirliliğine yol açan projelere kesinlikle imza atmayın sevgili arkadaşlar. Yine aynı şekilde çok sevdiğim Bodrum insanımıza seslenmek istiyorum. Asıl duyarlılığı sizlerden bekliyorum. Lütfen evinize 2 oda fazla yapacağım, bir kat fazla çıkacağım diye lütfen güzel Bodrumumuzu betonlaştırmayalım sevgili dostlarım. Eğer ihtiyacı olan varsa belediyeye gelsin biz onlara sonuna kadar destek olacağız. Ancak izinsiz ve Bodrum’un yapısına zarar veren her şeye anında müdahale edeceğiz. Lütfen sonra bize kızmayınız niye böyle yapıyorlar diye. Biz bunlara oy verdik bunlar bizim kuyumuzu kazıyorlar diye düşünmeyin lütfen. Böyle yapmazsak bodrum tamamen betona teslim olacak, gidişat o yönde. Şu anda mandalina bahçelerinde dağlarda tepelerde beton bloklar yükseliyor. 30 metre kare imar izni alınan yerlere 200 metrekarelik inşaatlar yapılıyor. Biz sizlerin desteğiyle bunların önüne geçeceğiz, bu yüzden sonuna kadar arkamızda durmanızı istiyorum. Biz bunu yapamazsak yakında ne mandalina bahçeleri, ne deniz, ne de begonviller kalacak arkadaşlar. Bundan sonra her türlü yapılan kaçak uygulamaya müdahale edeceğim. Şu anda imar müdürlüğünün altında çok güçlü bir yapı denetim kontrol zabıtası oluşturuyorum. Bu arkadaşlarım kaçak yapılaşma olan yerlerde müdahil olacaklar. Ben bütün gücümle tamamen bu kaçak yapıların üzerine gideceğim. Kepçeyi gönderip hemen orayı dağıtacağım arkadaşlar. Bu bir kampanya olarak başlayacak. Artık billboardlarda benim gülen yüzümü görmeyeceksiniz, bizim sevgililer günü yılbaşı kutlayan resimlerimizi görmeyeceksiniz. Biz billboardlarımızda bunları kullanarak halkımızı bilinçlendireceğiz. Büyük bir kampanya başlatıyoruz. Görsel, işitsel, sosyal medya, televizyon, basın, belediyemiz, paydaşlarımız ve bu işe katılmak isteyen tüm paydaşlar bu kampanyayı lütfen desteklesin. Türkiye’de bir ilk olacak, bu kampanayı başlatıyorum hayırlı uğurlu olsun hepimize. Ben buna kaçakla mücadele seferberliği diyorum. İnşallah başarılı olacağız ve Bodrum’un daha fazla yağmalanmasına ve betonlaşmasına izin vermeyeceğiz” dedi. 
 
Başkan Aras konuşmasını şu sözlerle bitirdi; “Ben bu duygularla bizlerin ilk meclisine gelen herkese teşekkür ediyorum. Kapımız her zaman açıktır. Hiç kimseyi bekletmiyoruz. Lütfen buyurun gelin, belediyemizden isteklerinizi taleplerinizi her zaman iletin. Bizler buradayız.” 
 
Belediye meclisinin en genç üyeleri Tamer Mandalinci ve Ayşenaz Gültekin Öncel asil katip üyesi oldu. 
 
Ardından gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi. Gündem maddelerinde iki yıl süreyle görev yapacak olan “Meclis Başkanlık Divanı” belirlendi. Yapılan gizli oylama sonucunda 1. Başkan Vekili Dursun Göktepe, 2. Başkan Vekili ise Özden Baysal oldu. 
 
Bir yıl süreyle görev yapacak encümen üyeliklerine ise CHP’li üyeler İbrahim Akbaş, İlhami Özden ve İlknur Ülküm Seferoğlu seçildi. 
 
İmar ve Bayındırlık Komisyonu üyeleri, CHP’li Banu Özberk, Dursun Göktepe, Özden Baysal ve Tamer Mandalinci ile İYİ Partili Mehmet Onur Şahbaz, Plan ve Bütçe Komisyonu üyeleri CHP’li Emre Köroğlu, Emel Çakaloğlu, Kemal Özsarsılmaz ve Cafer Doğan ile İYİ Partili Erdal Özşeker, Kültür Sanat ve Sosyal İşler Komisyonu üyeleri CHP’li Emel Çakaloğlu, Tamer Mandalinci, Banu Özberk ve Kemal Özyurt ile İYİ Partili Uluç Tezer, İşgaliye Komisyonu üyeleri CHP’li Yunus Aslanparçası, Mustafa Çortoğlu, Emel Çakaloğlu ve Okyanus Şahin ile İYİ Partili Atilla Serttaş, İçkili Yerler Bölgelerini Belirleme Komisyonu üyeleri CHP’li Kemal Özyurt, Mustafa Coşkun, Aşkın Parmak ve Okyanus Şahin ile İYİ Partili İsmail Uslu isimlerinden oluştu. 
 
8’inci maddede Belediyenin de üyesi olduğu Kıyı Ege Belediyeler Birliğinde, Belediyeyi temsil etmek üzere CHP’li İlknur Ülküm Seferoğlu, Cafer Doğan ve Banu Özberk seçildi.
 
9’uncu maddede ise CHP’li Mustafa Coşkun Tarihi Kentler Birliğinde Belediyeyi temsil etmek üzere seçildi. 
 
10’uncu maddede Belediyenin de üyesi olduğu Ege Belediyeler Birliğinde, Belediyeyi temsil etmek üzere Başkan Ahmet Aras seçildi. 
 
11’inci gündem maddesinde ise 4081 sayılı Çiftçi Mallarının Korunması Hakkındaki Kanunun 3. ve 4. maddeleri gereğince Belediye Meclisinin seçim dönemi ile sınırlı kalmak üzere, Bodrum Ticaret Odası ve Ziraat Odası temsilcilerinin de iştiraki ile oluşan “Bodrum Çiftçi Mallarını Koruma Meclisi” ve “Bodrum Çiftçi Malları Murakabe Kurulu” için Belediye Meclisince 5 üye belirlendi. Bu üyeler CHP’li Emre Köroğlu, İbrahim Akbaş, Aşkın Parmak, Mustafa Çortoğlu ve İYİ Partili İsmail Uslu’dan oluştu. 
 
12’nci gündem maddesinde Başkan Aras’a 6360 sayılı Kanunun Geçici 1. maddesine istinaden yapılan devir ve paylaşım işlemlerinde, İlçe ve Büyükşehir Belediyesi arasında gerekli düzeltme, devir ve paylaşımların iki Belediye arasında yapılabilmesi için yetki verildi. 
 
13’üncü maddede Belediye Başkanı tarafından, Başkan Yardımcısı olarak görevlendirilen Meclis Üyesi Önder Batmaz’ın maaşı, belediye başkanı maaşının 3’te 2’sini geçmeyecek şekilde olacağı karara bağlandı. 
 
İmarla ilgili olan 13, 14, 15 ve 16’ıncı gündem maddeleri ise İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na havale edildi. 
 
Bu maddeler görüşüldüğü sırada söz alan bir vatandaş, “Torba’da yapılması planlanan sanayi sitesi için Bodrum Belediyesi’nce geçerli olan bir ruhsat verilmiş midir, verilmemiş midir? Çünkü 17’nci madde ile çok ilgili” dedi. Başkan Aras ise “Siz bunu bize yazılı olarak verin, biz size yazılı olarak bildirelim“ diye konuştu. 
 
Toplantıda CHP’li meclis üyelerinin verdiği önergeyle Şeffaflık Komisyonu, Kentsel Tasarım ve Estetik Komisyonu, Gençlik ve Spor Komisyonu ve Turizm Komisyonu oluşturulması kabul edildi. 
 
Aras’ın göreve gelmeden önce oluşturma ve başkanlığına da muhalif bir meclis üyesi belirleme sözünü verdiği Şeffaflık Komisyonu’na CHP’li İbrahim Emre Köroğlu, İlknur Ülküm Seferoğlu, Mehmet Kocair ile İYİ Partili Hülya Aşkın ve Erkan Özşeker üye olarak seçildi. İYİ Partililerin kendi aralarında komisyon başkanını belirleyeceği ifade edildi. 
 
MHP'Lİ KUL: BURADA SAKSI GİBİ OTURMAK İSTEMEM 
 
Bu sırada söz alan Cumhur İttifakı’ndan MHP’li Bahattin Kul, “Biz Cumhur İttifakı olarak halkın huzuruna çıktık ve yüzde 18 oyla buradayız. Şunu belirtmek istiyorum. Komisyonlarda en azından bizlerden de birer kişi düşünülsün isterdim. Siz söylediniz, yasa gereği 4 sizden 1 de ikinci muhalefet partisinden olacak diye ama. Bizler en azından 1 tane de bizden olsun isterdik. Biz 20 bin oy almışız. Biz eğer burada hiçbir şey yapmadan oturacaksak, burada olmamızın bir manası yok. 100 bin seçmen kardeşimizden 20 bin teveccüh almışız. Çok özür dileyerek, amiyane tabirle söyleyeceğim, burada saksı gibi oturmak istemem. Komisyonlar da biz de bir şey yapalım. Katkımız olsun manasında söylüyorum. Biz de elimizi taşın altına sokalım. Değerlendirmeye alırsanız memnun olurum” dedi. 
 
Bunun üzerine toplantıyı seyreden bir vatandaş “İstanbul mazbata bekliyor” diye bağırdı.
 
Başkan Ahmet Aras ise Bahattin Kul’a “Eğer arkadaşlarımız da uygun görürse diğer 3 komisyona birer arkadaşınızı görevlendiririz” dedi. 
 
Toplantının devamında Kentsel Tasarım ve Estetik Komisyonu CHP’li Banu Özberk, Tamer Mandalinci ve Mustafa Çortoğlu, İYİ Partili Atilla Serttaş ve Ak Partili Ayşen Kılıç Bozan seçildi. 
 
Gençlik ve Spor Komisyonuna CHP’li İbrahim Akbaş, Okyanus Şahin ve Tamer Mandalinci, İYİ Partili Numan Cömert ve MHP’li Bahattin Kul seçildi. 
 
Turizm Komisyonuna ise CHP’li Kemal Özsarsılmaz, Kemal Özyurt ve Mustafa Coşkun, İYİ Partili Özlem Özdemir ve MHP'li İsmail Karaşehirli seçildi. 
 
2 saat süren toplantının son gündem maddesinde ise faaliyet raporu kabul edildi. 

 

BHM

Son Haberler

©2016 - BHM | BODRUM HABER MERKEZİ info@bodrumhabermerkezi.com