19 Mart 2024 Salı

YATAĞAN'DA 2000 YILLIK ZEYTİNYAĞI FABRİKASI BULUNDU...

BHM
28.04.2021 10:28
YATAĞAN'DA 2000 YILLIK ZEYTİNYAĞI FABRİKASI BULUNDU...
Yatağan'da kömür madeni sahası içerisinde bulunan yaklaşık 2 bin yıllık Zeytinyağı İşliği- Fabrikası görenleri hayran bıraktı. İşliğin maden çıkarma çalışmaları nedeniyle taşınacağı kararına ise yöre halkı tepki gösterdi.

Muğla’nın Yatağan ilçesine bağlı Turgut Kasabası yakınlarındaki Bozukbağ Mevkii’nde ki 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı’nda yaklaşık iki yıldır devam Muğla Müzesi ve   Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Kurulunun izni ile yapılan kurtarma kazılarında tarihin en eski zeytinyağı işliği gün ışığına çıkarıldı.

TARİHİN KÖMÜR UĞRUNA FEDA EDİLMESİNE GÖZ YUMMAYACAĞIZ

Muğla’nın bilinen en eski işliğinin gün ışığına çıkarılmasının ardından aynı alanda bulunan Stratoneika Antik Kenti ile Lagina Kutsal Antik Kenti arasındaki Kutsal Yolun kömür sahası tarafından yok edildikten sonra elde kalan erken Tunç Çağına dayanan bir yerleşim yeri olması açısından çok değerli bir nokta olduğunu belirten Yatağan  Yeşil Yaşam Derneği Başkanı Kazım Erol “Böyle tarihi önemi yüksek alanların kömüre feda edilmemesini istiyoruz. Bulunan bu işliğe 1 km uzaklıkta ikinci bir zeytinyağ işliği daha önceki kazılarda bulunmuştu. Bu eserleri Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu buradan kömür çıkartılması için buradan taşıyarak Stratoneika’ ya kanunsuz bir şekilde taşıyor. Bu eserler taşınamaz, çünkü kanunlarımıza göre Kültür Varlıklarını Koruma Kanunu çok açık, bu eserler ancak  doğal afet sebebi ile taşınabilir. Burada ise 2 bin yıllık zeytinyağı işliği bölgenin en eski tarihi mekanı sadece kömür çıkarmak için taşınmak isteniyor. Eserleri yerinde tutmak, korumak ve kültür turizmine kazandırmak için hukuki süreci başlatacağız, yürütmeyi durdurma davası açacağız, çünkü tarihin devlet eliyle yok edilmesine izin vermeyeceğiz” dedi.

 

Son Haberler

©2016 - BHM | BODRUM HABER MERKEZİ info@bodrumhabermerkezi.com