19 Nisan 2024 Cuma

YAŞLILIK SORUNLARINA JAPON MODELİ

BHM
18.09.2018 17:45
YAŞLILIK SORUNLARINA JAPON MODELİ
Bodrum Karya Kültür Sanat Tanıtım Vakfı (BOSAV) tarafından “Yaşlılık Sorunları ve Çözümleri” konu başlıklı bir seminer gerçekleştirildi.

Bardakçı'da bir otelde gerçekleştirilen seminerde açılış konuşmasını yapan BOSAV Başkanı Tufan Turanlı, “Bugünkü seminerimizin amacı yaşlılık sorunları konusunda farkındalık yaratabilmek” dedi. Seminerde Japonya’da 27 adet yaşlılar köyü kurucusu ve sahibi Fumihiko Nagano, sağlıklı yaş alma, Japon -Türk toplumlarında yaşlanmaya geçiş karşılaştırmaları, Japonya'daki yaşlılar köyü çalışmaları ve bu çalışmaların Türkiye’ye ne kadar uyarlanabileceği üzerine bir sunum yaptı. 

71 yaşındaki Fumihiko Nagano, işlettiği yaşlılar tesislerinde engellilere yönelik hizmetler, eğitim, sağlık hizmetleri gibi tüm hizmetlerin olduğunun bilgisini vererek, “Dün Japon hükümeti son demografik verileri yayınladı. Japonya Dünyada en uzun yaşamın olduğu ülke. Şu anda 100 yaşını geçmiş insan sayısı 60 bini aştı. Türkiye’de bu sayı 6 bin civarında. Bana göre nüfus yapısı o ülkenin geleceğini en iyi gösteren verilerdir. Nüfus istatistikleri kesinlikle yalan söylemez” dedi. 
 
Nüfusun yaşlanma oranı hakkında da konuşan Nagano, “Yaşlanma oranı, ülke nüfusunu 65 yaşını geçen nüfusuna böldüğünüzde çıkan sayıdır. Bu oran yüzde 7 ise yaşlanan nüfus anlamına geliyor. Şayet bu oran yüzde 21’i bulursa aşırı yaşlı toplum anlamına geliyor. Türkiye nüfusunun yaşlanma oranı 2012 yılında yüzde 7.3, 2016 yılında yüzde 8.3., 2018 yılında yüzde 8.7. 2040 yılında ise yaşlanma oranının yüzde 16.3 olması öngörülüyor. 2060 yılında da bu oranın yüzde 21’i geçeceği tahmin ediliyor. Japonya’da yaşlı nüfus oranı ise şu anda yüzde 28.1. sayısal olarak da 35 milyon insana tekabül ediyor. Bu çok büyük bir rakam” ifadelerini kullandı. 
 
Türkiye’de şu anda 400 bin insanın Alzheimer hastası olduğunu ve bakıma muhtaç insan sayısının da 1 milyon 700 bin olduğunun bilgisini de veren Fumihiko Nagano, “Japonya’da bakıma muhtaç insan sayısı 6 milyon. Japonya’da erkeklerin ortalama ömrü 80 yaşını geçiyor. Kadınlarda ise 87” şeklinde konuştu. 
 
Programın devamında, Darüşşafaka İktisadi İşletme Genel Müdürü Burak Uluaydın “Türkiye’deki Yaşlı Bakım Hizmetleri ve Darüşşafaka Modeli”, Bodrum Sağlık Vakfı Kurucusu Ve Geçmiş Dönem Başkanı Ahmet Biçer “Sivil Toplum Örgütlerinin Yaşlı Hizmetlerindeki Rolü” konu başlıklı konuşmalar yaptı. 
 
Programda ayrıca yaşlılık sorunları üzerine sunumlar yapan öğrenciler ve konuşmacılara teşekkür plaketleri verildi. 

 

BHM

Son Haberler

©2016 - BHM | BODRUM HABER MERKEZİ info@bodrumhabermerkezi.com