20 Nisan 2024 Cumartesi

TARİHİ TÜRKKUYUSU CAMİİ'NİN RESTORASYONU TAMAMLANDI

BHM
14.11.2020 13:19
TARİHİ TÜRKKUYUSU CAMİİ'NİN RESTORASYONU TAMAMLANDI
Bodrum’da yaklaşık 250 yıl önce yapıldığı tahmin edilen tarihi Türkkuyusu Camii’nin restorasyonu tamamlanarak ibadete açıldı.

Aydın Vakıflar Bölge Müdürlüğünce Bodrum Belediyesi’nin destekleriyle ilçedeki Adliye Camii ve Türkkuyusu Camii’nin sene başında restorasyonuna başlanmıştı. Turgutreis Caddesi üzerindeki Türkkuyusu Camii, restorasyonu tamamlanarak Cuma namazı ile dün ibadete açıldı. Cuma namazına Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz, Aydın Vakıflar Bölge Müdürü Reşit Akçalı ve Bodrum Müftüsü İbrahim Kapancı da katıldı. 

Namaz öncesi cemaate yönelik bir konuşma yapan İlçe Müftüsü Kapancı, caminin yaklaşık 250 yıllık bir geçmişi olduğunu ifade ederek "Camimizin girişinde Osmanlıca bir beyit var. Yapanlar ve yaptıranlar isimlerini yazmamışlar. Camimizin köşelerinde kesme taşlar var. Duvarların içerisinde kaba yontma taşlar ve tuğlalar var. Camimiz dikdörtgen planlı yapılmış. Hemen yan tarafta güzel bir dini danışmanlık merkezini bir araya getirmiş olacağız. Camimiz restorasyonun ardından çok güzel bir hale geldi. Bundan sonra camimizi korumak hepimizin sorumluluğunda" dedi. 

Geçen yıl klima kaynaklı bir yangının da çıktığı caminin restorasyonu, imalata başlanmasından itibaren 9 ay sürdü. Camide rutubete neden olan zemin suyu sorununu çözmek için drenaj kazısı yapıldı. Yağmurlu havalarda akıtma sorunu olan çatı ile tavan yenilendi. Caminin iç duvarındaki eski motiflerin olduğu küçük bir alan sergilenmek üzere çerçevelenerek korumaya alındı. Camide özgün olmayan ve tarihi kimliğini kapatan eklentiler de kaldırıldı. Minarede geniş kapsamlı güçlendirme çalışması yapıldı. Ayrıca avlu ve ek binada da yenileme çalışmaları yapıldı. 

Son Haberler

©2016 - BHM | BODRUM HABER MERKEZİ info@bodrumhabermerkezi.com