25 Nisan 2024 Perşembe

TALANINA İZİN VERMEYECEĞİZ

BHM
14.05.2015 10:07
TALANINA İZİN VERMEYECEĞİZ
Muğla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün, Bodrum'daki birinci derece doğal SİT alanı olan ve koruma altındaki Datça hurması ağaçlarının bulunduğu Akdeniz Gölü Sulak Alanı'nda jeotermal kaynak aramak için yapılan ruhsat başvurusu için 'Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporuna gerek yoktur' yazısı vermesi Mavi Yol Girişimi tarafından protesto edildi.
Muğla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün, Bodrum'daki birinci derece doğal SİT alanı olan ve koruma altındaki Datça hurması ağaçlarının bulunduğu Akdeniz Gölü Sulak Alanı'nda jeotermal kaynak aramak için yapılan ruhsat başvurusu için 'Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporuna gerek yoktur' yazısı vermesi Mavi Yol Girişimi tarafından protesto edildi. Konuyu yargıya taşıyacaklarını belirten çevreciler arasındaki emekli antropolog 65 yaşındaki Ece Dinçsoy'un eylem sırasında ayak bileğinin kırılması üzüntü yarattı.
Göltürkbükü Mahallesi Kale Yıkığı Mevkisi'ndeki, pek çok su kuşu türüne ev sahipliği de yapan Akdeniz Gölü Sulak Alanı'nda jeotermal kaynak aramak için başvuran BergamaPrestij Jeotermal Enerji Maden İnşaat Turizm Ticaret A.Ş.'ye 'ÇED Gerekli Değildir' raporu verilmesine tepkiler sürüyor. Bodrum Maviyol Girişimi üyesi 120 kişi, bugün Akdeniz Gölü Sulak Alanı'nda eylem ve basın açıklaması yaparak tepkilerini dile getirdi. 45 sivil toplum kuruluşunu bünyesinde bulunduran girişimin eylemine, bazı siyasi partilerin temsilcileri de destek verdi.
 
"SULAK ALANIN TALANINA İZİN VERMEYECEĞİZ"
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB)Muğla İl Temsilcisi Yurdanur Uzun, grup adına yaptığı açıklamada "Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Bodrum Belediyesi ve Tema Vakfı'nın da desteği ile Akdeniz Gölü Sulak Alanı'nın harita çalışmaları ve hazırladığımız koruma projesi son safhaya gelmişken, burada jeotermal kaynak arayacak şirketin geçen 7 Mayıs'ta 'ÇEDgerekli değildir' kararı aldığını öğrendik ve şoke olduk. Rant uğruna Akdeniz'de örneği olmayan sulak alanın ve Gölköy hurmalarının ve çevresinin talan edilmesine müsade etmeyeceğiz. Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği'nin gereklerinin yerine getirilmesini sağlayacağız. Çünkü burada yapılan bilimsel envanter çalışmasında 19 ayrı kuş türü tespit edilmiş ve bunlardan 18 tanesinin koruma altında olduğu açıklanmıştır. Çevreye ve ülkemize karşı sorumluluğumuz gereği doğal ve kültürel değerleri koruyacağımızı ve bu konuyu yargıya taşıyacağımızı duyururuz" dedi.
 
SOMA'DA ÖLEN 301 MADENCİ ANILDI
Eyleme katılanlardan Şehabettin Doğan da Devrimciİşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve Türk Tabipleri Birliği (TTB) adına Soma'da yaşamını yitiren 301 madencinin ölüm yıldönümleri nedeniyle bir açıklama yaptı. Doğan, "Soma'da yaşamını yitiren tüm maden emekçilerini saygıyla anıyor, yakınlarına ve tüm maden emekçilerine bir kez daha başsağlığı diliyoruz. Her ay onlarca emekçi işçinin yaşamını yitirdiği ülkemizde bunlara son verilmesi için, iş cinayetlerine iş katliamlarına, taşeronlaşmaya, güvencesiz çalışmaya, denetimsizliğe dikkat çekmek için 'Kader Değil Fıtrat Değil Kaza Değil Cinayet' başlığı ile başlattığımız imza kampanyasında dile getirdiğimiz taleplerimizi 7 Haziran seçimlerinden sonra meclise taşıyacağız" dedi.
Daha sonra eyleme katılanlar, Soma'da ölen madenciler için saygı duruşunda bulundu.
 
AYAK BİLEĞİ KIRILDI
Çevrecilerin eylemi sırasında eyleme katılar arasındaki emekli antropolog Ece Dinçsoy, patika yolda yürürken ayağını burktu. Acı içinde yere yığılan Dinçsoy için ambulans istendi. Ambulans beklenirken Eczacıbaşı Holding A.Ş. Yönetim Kurulu üyelerinden 74 yaşındaki Akın Dinçsoy eşinin yanından bir an olsun ayrılmayıp, moral vermeye çalıştı. Dinçsoy'a ilk müdahaleyi yine çevreci arkadaşları yapıp, bacağına tahta parçalarıyla atel yapıp sabitledi. Çevreciler ambulansın kendilerini kolay bulabilmesini sağlamak için sık sık megafonla sinyal sesi verdi. Eyleme destek veren CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir de Dinçsoy'a 'geçmiş olsun' dileğinde bulundu. 112Acil Servis ekibinin ilk müdahaleyi olay yerinde yapmasının ardından ambulansa taşınan Dinçsoy, Bodrum Özel Acıbadem Hastanesi'ne kaldırıldı. Sol ayak bileğinde iki kırık olduğu tespit edilen Dinçsoy ameliyata alındı.
Dinçsoy'un bileğinin kırılması nedeniyle büyük üzüntü yaşayan çevreciler, eylemlerine son verip, dağıldı. 
 
DHA

Son Haberler

©2016 - BHM | BODRUM HABER MERKEZİ info@bodrumhabermerkezi.com