28 Nisan 2024 Pazar

SU HATTI PATLAMALARININ SORUMLUSU KİM?

BHM
17.08.2023 23:20
SU HATTI PATLAMALARININ SORUMLUSU KİM?
Ahmet ARAS’ın Torba’da anayolun çökmesine neden olan Su Ana İsale Hattındaki patlama sonrası yaptığı; “Sorumlu DSİ’dir” açıklaması gerçeği yansıtıyor mu?

Bodrum Haber Merkezi konuyu okuyucuları için araştırdı:

“Bodrum Yarımadası Acil İçme Suyu İnşaatı” kapsamında içme suyu arıtma tesisi ve içme suyu isale hattı ile içme suyu depoları, DSİ Genel Müdürlüğü tarafından yapılarak 2012 yılında işletmeye alındı. Ve yine 2012 yılında, Bodrum Yarımadası Belediyeler Birliğine teslimi yapıldı.

2014 yılında ise 6360 sayılı kanun gereği Muğla’nın Büyükşehir Belediyesi Statüsü kazanması ile tüm temiz ve pis su altyapısı ile birlikte DSİ tarafından yapılan “İçme Suyu Ana İsale Hattı” da MBB’ne devredildi.

2014 yılından bu yana tüm Bodrum halkı, su faturalarını Muğla Büyükşehir Belediyesine ödüyor.

“6 milyon metreküp üzeri su kaybı ve 50 milyon TL’lik maddi kayıp”

MBB’nin kendi açıklamasına göre 2014 yılından bu yana Bodrum Su Hattı’nda 3000’e yakın meydana gelen patlama ve arıza sonucu, 6 milyon metreküpün üzerinde su kaybı ve yaklaşık 50 milyon TL’lik bir maddi kayıp yaşanmıştır.

Muğla Büyükşehir Belediyesi, 04 Ağustos 2023 tarihinde, DSİ ile bu hat konusunda mahkemelik olduğunu ve yenilemenin DSİ tarafından yapılması gerektiğini iddia etti.

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras da sosyal medyada yaptığı açıklama ile sorumlunun ne Muğla Büyükşehir Belediyesi ne de Bodrum Belediyesi olduğunu iddia ederek sorumluluğu DSİ’ye attı.

Bu açıklamalar gerçeği yansıtıyor mu?

Sorunun cevabı; 5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu’nun Büyükşehir Belediyesinin Görev, Yetki ve Sorumluluklarını düzenleyen kanunda…

5216 sayılı kanunun 7’nci maddesinin “r” bendinde şöyle diyor: 

“Su ve kanalizasyon hizmetlerini yürütmek, bunun için gerekli baraj ve diğer tesisleri kurmak, kurdurmak ve işletmek; derelerin ıslahını yapmak; kaynak suyu veya arıtma sonunda üretilen suları pazarlamak”

Kanun açık ve net şekilde şu an Bodrum’da insan hayatını tehlikeye sokacak boyutlara varmış olan ve Bodrum’u üçüncü dünya ülkeleri seviyesine çeken su arızaları ile ilgili sorumluluğun Muğla Büyükşehir Belediyesinde olduğunu ortaya koyuyor.

Peki soru şu; 

Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Bodrum Belediyesi, kendi görev ve sorumlulukları hakkındaki kanunu bilmiyorlar mı?

Kanunu biliyor iseler, halkı kandırıp sorumluluktan kaçmaya mı çalışıyorlar?

BHM olarak önce MBB’ye çağrı yapıyoruz: 

Mazeret üretmekten ve sorumluluktan kaçmayı bırakın. 9 yıldır Bodrum halkından tahsil ettiğiniz milyonlarca liralık bütçenin hakkını verin. 

DSİ ile aranızdaki, mahkeme kararları, bilirkişi raporları halkın problemini çözmüyor. 

Haklı davanızı DSİ ile devam ettirin ama kanun size açıkça 2014 yılından itibaren sorumluluk yüklemiş, gereğini lütfen yapın.

İkinci çağrımız ise Bodrum Belediye Başkanı Ahmet ARAS’a; 

Mazbatanızı size Sn. Osman Gürün değil, Bodrum halkı verdi. Bodrum halkının en temel ihtiyacına karşı çözüm üretemeyen Sn. Osman Gürün yerine halkınızın yanında olun ve Gürün’ün yerine Bodrum halkının haklarını savunun.

Ayrıca Sayın Aras;

4,5 yıldır görevdesiniz ve göreve geldiğiniz günden beri bu sorun yaşanırken, neden bunca yıldır adli süreç başlatmadınız?

Son Haberler

©2016 - BHM | BODRUM HABER MERKEZİ info@bodrumhabermerkezi.com