27 Nisan 2024 Cumartesi

Muğla B. Belediyesi, Akbelen Ormanı savunucularının seyyar tuvaletine el koydu!

BHM
07.07.2023 11:22
Muğla B. Belediyesi, Akbelen Ormanı savunucularının seyyar tuvaletine el koydu!
Muğla Milas’ta Ormanı ve yaşam alanlarını savunan AKBELEN direnişçilerinin seyyar tuvaleti, Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından sökülerek götürüldü! Böylece çevrecilere bir darbe de Muğla Büyükşehir’den geldi. Çevreci Güney Şirin de sosyal medyadan görüntüleri yayınlayarak tepki gösterdi.

Muğla’nın Milas ilçesinde termik santral tehdidi altında bulunan Akbelen Ormanı’nı korumak için verilen mücadele sürüyor. Limak Holding ve IC Holding ortak iştiraki YK Enerji  tarafından yapılmak istenen kömür ocağına karşı, bölge halkı, 17 Temmuz 2021’de tarihinde direnişe geçti. 700 günden fazladır direnişçi halkın, orman alanında nöbeti sürüyor.
 

Geçtiğimiz gün ise Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından orman alanındaki seyyar tuvaletin sökülmesi direnişçilerin ve bölge halkının tepkisini çekti.  Güney Şirin adlı çevreci bir vatandaş da söküm anında çekilen fotoğrafları yayınlayarak sosyal medya hesabından duruma tepki gösterdi. 

Bölge halkı, projenin iptali için de dava açtı. Muğla 1. İdare Mahkemesi’nde görülen davada ilk olarak 7 Eylül 2021'de bölgede keşif gerçekleşti. Keşifte hâkimin avukatlara hakaret etmesi nedeniyle avukatlar reddi hâkim başvurusunda bulundu.  1 Mart 2022'deki ikinci bilirkişi inceleme öncesi Resmi Gazete'de yayınlanan maden yönetmeliğindeki değişiklikle birlikte tapuda zeytinlik olarak kayıtlı olan alanlarında madencilik faaliyetlerinin önü açıldı. Mayıs 2022'de hazırlanan raporda ise madencilik faaliyetlerinin orman ekosistemini tamamen yok edeceği kabul edildi ama aynı zamanda bölgedeki tüm kömürün çıkarılabilmesi için Akbelen Ormanı'nın madenciliğe açılması gerektiği de savunuldu. Yurttaşlar bu bilirkişi raporuna itiraz etti. 8 Ağustos 2022'de ise üçüncü bilirkişi keşfi yapıldı. 3 Aralık 2022 tarihinde mahkeme, "ormanda maden sahası genişletilmesi" için verdiği yürütmeyi durdurma kararını kaldırdı. 23 Aralık 2022 tarihinde ise yürütmeyi durdurma kararını kaldırmasına İkizköylülerin itirazını, İzmir Bölge İdare Mahkemesi 7. Dava Dairesi reddetti.

ARKEOLOJİK KALINTILAR ORTAYA ÇIKTI 

Öte yandan projenin yapılacağı bölgede geçtiğimiz günlerde arkeolojik kalıntılar ortaya çıktı. Bölgede inceleme yapan Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri Gönüllü avukatı İsmail Hakkı Atal, arkeolojik kalıntıları belgelediklerini duyurdu.  Atal, bulunan kalıntıların geçmiş uygarlıklara ait olduğunu açıkladı.

Akbelen Ormanı için direnenlere hapis cezası!

Limak Holding ve IC Holding ortak iştiraki YK Enerji, 8 Ağustos 2021 tarihinde izinsiz ormanda ağaç keserek maden sahasını genişletmek istemesine karşı direnen Gülören Demir ve Füsun Ergün’ün jandarmaya mukavemet ettikleri gerekçesi ile açılan davanın yedinci duruşması gerçekleşti. Milas 3. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada ise karar açıklandı. 

Mahkeme Gülören Demir ve Fusün jandarmaya mukavemet ettikleri gerekçesiyle 6 ay 20 gün hapis cezası verdi. Cezalar 200 gün adli para cezasına çevrildi. Ayrıca Demir’e jandarmaya hakaret suçundan 551 gün adli para cezası verildi.  Yurttaşlar ise karara itiraz ederek istinafa başvuracaklarını duyurdu. 

Son Haberler

©2016 - BHM | BODRUM HABER MERKEZİ info@bodrumhabermerkezi.com