26 Nisan 2024 Cuma
Özay KARTAL
Özay KARTAL
AHVAL
23.09.2009 22:09

MR. BALLARD, BODRUM?DA NE YAPAR?

22 Eylül Hürriyet Ege‘de, üstad Yaşar ANTER‘in manşetten verdiği bir haber dikkatimi çekti.

Haber, Bodrum‘un tanıtım fırsatı olarak verilmiş!

Amerikan CBSnews  kanalından Lara Logan, Türkiye’nin sualtı zenginliklerini tanıtmak amacıyla Bodrum’a geldi. Programın ise  Robert Ballard ve Bodrum ve Karya Bölgesi Kültür Tanıtım ve Sanat Vakfı  Başkanı Tufan Turanlı ile birlikte hazırlandığı belirtilmiş.

İlk bakış da konu, Bodrum‘un tanıtımı için yapılan bişeymiş gibi? !

İşin içinde uluslararası kötü sicile sahip Amerika, onların ilgilendiği, görüntülediği, Bodrum‘un antik gemi batıkları  ve daha bir kaç hafta önce  tüm ulusal tv ve gazetelere konu olan yine Amerika‘lıların çektiği Bodrum‘u çölde ilkel bir arap köyü gibi gösteren filmde olunca, kafamda bir dünya soru işareti oluştu.

Başladım araştırmaya. (Ulusal medyanın bize  sunduğu her haberi olduğu gibi yutmak zorunda değiliz ya!)

Bildiğiniz gibi Mr. Ballard, Titaniği bulan  dünyaca ünlü okyanus araştırmacısı. Artık Port Yalıkavak‘ı üs edinmiş vaziyette. Son teknolojik ekipmanlar ile donatılmış Nautlus gemisiyle Bodrum etrafında denizin çok derinlerini tarayıp ne var? ne yok? buluyor. Özelliklede gemi batıklarıyla ilgileniyor.

Ama dikkatinizi çekerim, Mr. Ballard yıllarını Bodrum sualtı arkeolojisine vermiş saygın Amerikalı bilimadamı George BAAS gibi bir sualtı arkeoloğu değil.

Neden sualtı zenginliklerimizi, antik hazinelerimizi dalışa yasak bölgelerde kendi insanımızdan bile  sıkıca korurken, sualtı arkeoloğu bile olmayan sadece ünlü amerikalı bir deniz kaşifine buyur, araştır diye açarız.?

Ben anlamadım.

Adam kaşif, sualtı arkeoloğu falan değil ki!

İnternet şöyle bir dolaştım, Mr. Ballard kimdir diye. Atlas dergisinin internet sitesinde var olan bir eleştiri yazısında bakın hakkında neler yazılmış.

"Ballard kimdir? Arkasında Pentagon, Amerikan donanması ve National Geographic olan bir jeolog ve derin deniz araştırmacısı. Titanic, Bismarck gibi tarihteki önemli batıkları keşfi, kendisini dünya çapında tanınan bir araştırmacı haline getirdi. Ama Ballard‘ın asıl işi Amerikan donanmasına yaptığı gizli derin deniz araştırmalarıdır.  Buradan aldığı teknolojik ve sınırsız maddi kaynaklarla bilimsel araştırmalar da yapmaktadır. En büyük hayali Karadeniz‘in oksijensiz derinliklerinde bozulmamış antik batıkları keşfetmekti Ballard‘ın. Sinop açıklarında 2000 yılı yazında uzaktan kumandalı robotlarla yaptığı dalışlarda tarihin en iyi korunmuş batıklarından birini keşfetmişti."

Yine internetteki bir başka haber yukarıda yazılanları doğrular gibi.

"Okyanus bilimci Robert Ballard, 1980`lerde Titanic`in enkazını arama çalışmalarının, aslında 1960`lı yıllarda esrarengiz şekilde batan iki nükleer denizaltının akıbetini araştırma çalışmalarının örtüsü olduğunu açıkladı. . 1960`larda "USS Thresher" ve "USS Scorpion" adlı denizaltılar batmış, 200`den fazla denizci ölmüştü. ABD donanması, uzun yıllar en azından USS Scorpion`un Sovyet güçlerince batırılmış olabileceğinden şüphelenmişti. Titanic`i arama çalışmaları adı altında iki denizaltının enkazını bulan Ballard ve ekibi, 1985`de Titanic`e ulaştı."

Mr. Ballard‘ın Bulgar ve Mısır hükümetlerinden araştırma izni alamadığı da yine internette karşımıza çıkan bilgilerden.

Mr Ballard‘ın Bodrum‘daki proje ortağı olarak  açıkladığı kurum ise   Bodrum ve Karya Bölgesi, Kültür, Sanat ve Tanıtma Vakfı. Vakfın  başkanı,  INA‘dan isimini bildiğimiz Tufan Turanlı. Onunda bir sualtı arkeoloğu olmadığını biliyoruz.

Sualtı zenginliklerimizi ünlü Amerikalı kaşiflere açıyoruz.. Neymiş? Bizleri iyi tanıtacaklarmış!

Bu nasıl kandırmacadır, turist geldi beni bu batıklara, anforalara götür daldır dedi.
Ne yapılacak o zaman? Oralar dalışa yasak bölge, dalış  bakanlığın iznine tabi.

Sualtı zenginliklerimiz kimlere emanet?

Son Haberler

©2016 - BHM | BODRUM HABER MERKEZİ info@bodrumhabermerkezi.com