19 Mart 2024 Salı

KENT KONSEYİ'NDEN ADALIYALI AÇIKLAMASI

BHM
15.11.2019 13:35
KENT KONSEYİ'NDEN ADALIYALI AÇIKLAMASI
Bodrum Adalıyalı mevkisi ile ilgili geçtiğimiz yıl askıya çıkarılan 1/5000 ve 1/1000 Ölçekli Koruma Amaçlı Nazım ve Uygulama İmar Planı değişikliğinin iptaline karar verildi.

Bodrum Adalıyalı mevkisi ile ilgili geçtiğimiz yıl askıya çıkarılan 1/5000 ve 1/1000 Ölçekli Koruma Amaçlı Nazım ve Uygulama İmar Planı değişikliğinin iptaline karar verildi. 

Bodrum Kent Konseyi ve Bodrum Denizciler Derneği tarafından yapılan basın açıklamasında, Adalıyalı ile ilgili 18.11.2018 tarihinde askıya çıkarılan, 1/5000 ve 1/1000 Ölçekli Koruma Amaçlı Nazım ve Uygulama İmar Planı değişikliğinin iptaline karar verildiği ifade edildi. 

Bodrum Denizciler Derneği’nde gerçekleştirilen basın açıklamasında konuşan Bodrum Kent Konseyi Başkanı Arif Yılmaz, “14 yıl önce Mavi Yol Platformu’nun başlattığı ve platform bileşenlerinden Denizciler Derneği’nin hukuksal sürece katkı koyduğu ve takip ettiği, Kent Konseyi’nin son genel kurulunda genel kurul kararı olarak aldığı Adalıyalı-Kissebükü’nde sıfır yapılaşma konusunda müjdeli bir haber aldık” dedi. 

Arif Yılmaz daha sonra mahkemenin; “Plan kararlarının bölge bütünlüğünün mevcut doğal ve kültürel yapısını bozacak nitelikte olduğu, koruma amaçlı planlama yaklaşımı amaç ve hedefleri ile planlama esasları, plan tekniği, imar ve koruma mevzuatı ve kamu yararına uygun olmadığı sonucuna varıldığından, söz konusu plan değişikliğinde hukuka uygunluk görülmemiştir” ifadelerini içeren iptal gerekçesini okudu. 

Bodrum Denizciler Derneği sözcüsü Tuna Altunkaya da “Kazandık ama çok romantik beklentiler içerisinde değiliz. Konunun kapanmadığının farkındayız. Bu dava kazanılmış olabilir ama karşı tarafın istemesi halinde devam edebileceği sınırları zorlayabileceği başka yollar da var. Hepsinin takipçisi olacağız” şeklinde konuştu. 

Dava sürecini Bodrum Denizciler Derneği adına takip eden Av. Betül Cinmen ise kararla ilgili şunları dile getirdi:

“Biz daha önce de bu ölçekte yaptırdıkları planı iptal ettirdik. O iptal edilir edilmez yenisini yapmışlardı ama bugün bir fark var. Birincisi karar çok güzel bir karar. Teknik sebepler bakımından iptal içermiyor, aynı zamanda 1/100.000’lik Aydın, Muğla, Denizli Koruma İmar Planı’nın ilişkin aykırılıklara da dayanıyor. Yapılan planın Gökova’nın bütüncül yapısının; hem arkeolojik anlamda, hem de doğal anlamda ve orman bütünlüğü bakımından hiç göz önünde hazırlanmadan hazırlanmış bir plan olması ve bu bakımdan 1/100.000’lik plana aykırı olması nedeniyle iptal edildi. Bu dava sürerken başka bir şey daha oldu. Daha önce açtığımız 1/25.000 ölçekli planla ilgili iptal davasına yürütmeyi durdurma kararı çıkmıştı ve karar Danıştay tarafından verilmişti. Şimdi, idarenin genel olarak bu tür durumlarda bize atabileceği çalım hemen 1/1000 ve 1/5000’lik plan yapmaktı ama şimdi onu yapamayacak. Neden? 1/25.000’lik plan hakkında verilmiş yürütmeyi durdurma kararı ve şimdi iptal kararı aldığımız bu planın üzerine yeni bir plan yapılmasını engelliyor.”

Son Haberler

©2016 - BHM | BODRUM HABER MERKEZİ info@bodrumhabermerkezi.com