29 Mart 2024 Cuma
Özay KARTAL
Özay KARTAL
AHVAL
03.06.2008 19:00

İMAR BİZDE, SORUMLULUK DA

"5 bin yıllık turizm kentinin sahilleri ve ormanlarını yağmalamaya yönelik tüm planlar yapılırken 1,5 yılda alt yapıya çivi bile çakılmadı. Bu nedenle davayı açmak zorunda kaldık."

Bu sözler, imar yetkilerini Ankara‘ya devreden yasayı açtığı davayla iptal ettiren Sn M.Kocadon‘a ait.

Tek kelime yüreğimize su serpildi, kutluyorum. Kendisini açtığı davadan çok, davayı açma gerekçesi için kutluyorum.

Umarım  11 belediyeye bölünmüş olan şu küçücük yarımadadaki diğer belediyeler de aynı fikirdedir.Aksi takdirde bu görüş ve anlayış sadece Ortakent beldesini kurtarmaya yarayacak ve İmar yetkilerini eline geçiren, rant odaklarının etkisinde ki  diğer belediyeler Ankara‘yı haklı çıkaracak uygulamalara imza atacaktır.

Sn M. Kocadon 5 bin yıllık tarihsel dokuya ve Bodrum‘un bir  turizm markası olduğuna vurgu yapıyor.

Çok hoş tespitler tabiki. Ama Bodrum yarımadasının son beş yılllık 11 belediyenin yetkisinde ve kontrolunda olan,  imar gelişimine bakdığınızda durum hiçde hoş değil.

Özellikle yabancılara mülk satışı furyası ile Bodrum bir turizm beldesinden çok inşaat beldesine, oradan da 2. konut stoku haline geldi.
Bu durum tarihsel dokunun yağmalanması ve tahribatı ile yapıldı. En yakın örnek; 3,500 yıllık kaya mezarına üzerine havuzlu villa yapılması.

Bir başka örnek; Yalıkavak, Gümüşlük arası bölge. Bu kadar yoğun ve çirkin yapılaşmanın olduğu bir yere kim turizm bölgesi diyebilir ki artık.

İçmeler, dünyaca ünlü Bodrum Gulet‘lerinin yapım yeri, tamamen kaçak binalardan oluşuyor, üçüncü değil beşinci dünya sanayi bölgesi görünümü.Ne tarihsel dokuya ne turizme yakışır bir manzara.

Hal böyle olunca Ankara ortaya sunduğu gerekçelerinde haklı hale geçiyor. Onlarda  bu durumu daha yüksek mevkilerde yapılan pazarlıklarla, önemli turizm alanlarını birilerine tahsis edebilmek için fırsat görüyor.Adaboğazı‘nın ve Kisebükü‘nün turizme tahsis girişimi bunun en net örneğidir.

O zaman gerçek Bodrum sevdalılarına bir vazife düşüyor. Danıştay‘a açılan bu dava gerekçesini hiç unutturmamak. Yaklaşan yerel seçimler öncesi olası adaylar üzerinde baskı kurmak. Net olarak onlara, " Siz bu imar yetkisini Bodrum‘un tarihsel dokusunu koruyabilmek ve turizm‘de bir marka olma iddiasını devam ettirebilmek için ele geçirdiniz. Danıştay bu yetkiyi size, bu amaçla, bu gerekçe ile devretti." demeliyiz.

Belki de aday olacaklara bu kelimeleri harfi harfine söyletip halkın önünde yemin ettirmeli.

Umarım davanın iptal gerekçesi tüm belediyelere bir rehber olur, aksi durum Bodrum‘u ve Bodrum‘luları çok ağır ithamlar altında bırakır.

Son Haberler

©2016 - BHM | BODRUM HABER MERKEZİ info@bodrumhabermerkezi.com