26 Nisan 2024 Cuma

Herakleia’yı kaybediyoruz!

BHM
31.01.2023 16:49
Herakleia’yı kaybediyoruz!
Arkeolog Selahattin Aydın, içinde çok sayıda antik kentin bulunduğu Söke, Karpuzlu, Milas ve Yatağan'a kadar uzanan 7500 yıllık Latmos (Beşparmak) Dağ’ında sürdürülen maden çalışmalarına tepki gösterdi. Aydın, “Madenler Latmos'u yutuyor. Latmos bir an önce milli park ilan edilmeli.” diyerek yetkililere çağrıda bulundu.

Milas sınırları içerisinde bulunan Kapıkırı Mevkii'ndeki  “Herakleia Antik Kenti”ni de çevreleyen Latmos Dağları, çok sayıda antik kentin yer aldığı dünyaca önemli kültürel mirasa ev sahipliği yapıyor.

“Madenler Latmos'u yutuyor. Latmos bir an önce milli park ilan edilmeli!” 

Arkeolog Selahattin Aydın, twitter hesabı üzerinden yapmış olduğu paylaşımlarında, maden ocaklarına karşı adeta savaş açtı. Geri dönüşü olmayan bir zararla karşılaşmamak için Latmos’ta madenlerin bir an önce durdurulmasının elzem olduğunu ifade eden arkeolog şunları söyledi:

“7500 yaşındaki Latmos kaya resimlerinin konularının çok soruldu. Bunların karşısında hissettiklerimi aktarmam zor ancak çizenleri hayal ederek ürpermek en haz veren anlardan. Böyle bir kültürel mirasa sahip olmak ve bunu deneyimlemek çok büyük zenginlik. Latmos'ta madenleri durdurun! 

Söke, Karpuzlu, Milas ve Yatağan'a kadar uzanan Latmos. Görseniz burası başka gezegen zannedersiniz. 8000 yıllık kaya resimleri, antik kentleri, manastırları, zeytinleri, çam fıstıkları, kaya oluşumları, mitleri ile eşi benzeri yoktur. Madenlerle yok ediliyor. Ses olun lütfen.

Madenler Latmos'u yutuyor. Latmos bir an önce milli park ilan edilmeli. Arkadaki beyaz alan. Pıtrak gibi her yere yayıldılar. Durdurmamız elzem. Şu harikuladeliğe bakın. Bunun gibi birçok fresk var. Durumları hiç iyi değil.”

Selahattin Aydın ayrıca bölgedeki maden ocaklarından Kuvars ve Feldspat çıkarıldığını da ekledi. “Benim Latmosum” adlı Twitter hesabında paylaşılan Latmos'taki madenlerin ilerleme hızı hakkında iki yılda yok olan Kubluk Düzü örneğini paylaştı.

Son Haberler

©2016 - BHM | BODRUM HABER MERKEZİ info@bodrumhabermerkezi.com