18 Nisan 2024 Perşembe
Hüseyin SOFTA
Hüseyin SOFTA
TURİZM DEĞERLENDİRMELERİ
26.12.2014 14:50

HAYALİMİZDEKİ TURİZM

Bir turizm sezonun hatta bir yılın daha sonuna geldik her ne kadar son kelimesini sevmesek de. Bu bir yılda hep hayallerle geçti gerek kişisel hayallerimiz gerekse turizm dünyamız için kurduğumuz hayallerle.

 

Hayal diyorum çünkü hiç birimiz ve de güzel ülkemiz hayallerimizi  gerçekleştiremedik.Turizmimize yön verenlere baktığımızda ülkemize 32 milyon turist gelmiş.

 

Son Turizm Travel de  Sayın Başaran Ulusoy ülkemizde 1200.000 yatak var diyor. Biliyoruz ki bunun hatırı sayılır bir bölümü turiste yönelik değildir veya  pansiyon tipi evlerdir geri kalan yatak potansiyelinde 32 milyon turisti nasıl yatırdılar merak ediyorum.

 

Sanki ülkemizdeki bütün oteller 12 ay dolu. Ya da bütün destinasyonlar yaz kış çalışıyor. Biz Bodrum’da 4 ay doluluğa bayram ediyoruz. Ya da bilemediniz 6 ay faaliyetteyiz. Bu şartlarda bu kapasitede  turist sayısını artırmak hayal.

 

Turist sayısını artırmak için her şey dahil sisteminde artık çare olmadığı görüldü. Ülkenin her köşe bucağındaki otelleri sokak aralarındaki 15-20 odalı yıldızsız otelleri bile her şey dahile çevirdik.

 

Ama nafile. Geldiğimiz nokta sadece kaliteyi düşürmek bunun paralelinde de kalitesiz turist artışı. Artışı diyoruz turist biraz artsa da bu defada gelir çok düştü masraflar çok arttı. Yani yine hayal.

 

Bu arada kaliteden ödün vermemek uğruna Oda Kahvaltı (BB) ve Yarım Pansiyon (HB) çalışmaya devam eden ve de azda olsa her şey dahil sistemi başarıyla uygulayan turizm gönüllülerini de selamlarım.

 

Peki hayal ettiğimiz turizme ulaşmak için neler gerekli…

 

Kültür ve Sanatımıza sahip çıkmalıyız. Tarihimize sahip çıkmalıyız. İllaki İstikrarlı bir ülke olmalıyız.

 

Düşündüğümüzde sahip olmakta ki  en son değerlerimizi sıralamışım. Sadece “her şey dahil olsun müşteri parasını da verdiyse gerisini hallederiz” tavrı maalesef hayallerimizi gerçekleştirmeye yetmiyor.Turizmimizi gerçekçi istatistik veriler ışığında hayal görmeden değerlendirelim ki hayallerimize daha gerçekçi ulaşalım.

 

Herşey dahil sistemin ve onun ürünü kalitesiz turist batağında boğulmakta ısrar etmeyelim. Her sezon sonunda ya oteller satılıyor yada yönetimler değişiyor çünkü hedefler tutmuyor.

 

Sahip olmakta zorlandığımız değerlere sahip olmayı diliyorum. Turizmimizi alternatif turizm faaliyetleri ile çeşitlendirebilelim. Doğru değerler ışığında geleceğe yön verelim. Kaliteden ödün vermemeye gayret edip yeniden kaliteli turist sayısında artışı hedefleyelim. Biz bunu daha önce yaptık yine yapabiliriz.

 

Güzel ve kaliteli ve de istikrarlı bir turizm hepimizin hayali.

 

Mutlu ve çok güzel bir yeni yıl dileklerimle, Sevgiler, saygılar.

Hüseyin Softa

Son Haberler

©2016 - BHM | BODRUM HABER MERKEZİ info@bodrumhabermerkezi.com