29 Mart 2024 Cuma
Özay KARTAL
Özay KARTAL
AHVAL
26.05.2015 19:06

GÖKTEPE, ÖKSÜZTEPE

Göktepe’nin adını elbirliğiyle değiştirip Öksüztepe koymalı. Gerçek sahibini kaybedip, korumasız, kalmış evlatlara öksüz denmez de ne denir ki…

Göktepe yani antik tiyatro, sur duvarları, tapınaklara ve yüzlerce kaya mezarına ev sahipliği yapan tepe, öksüz bırakılmıştır.

Göktepe, gerçek sahipleri yani halkı ve onu korumaktan sorumlu “ Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu “ tarafından sahipsiz, korumasız bir şekilde ortada bırakılmıştır, öksüz kalmıştır!

Nasıl mı?

Göktepe arkeolojik SİT alanı. Ola ki birisi bu alan içinde kalan arsası üzerinde bir inşaat yapmak isterse, belediyeye başvurusunu yapar. Belediye ilgili arsa imar planlarında arkeolojik sit alanında ise  koruma kurulu iznini ve kurul tarafından onaylanmış koruma amaçlı imar planı olmadan, inşaat ruhsatı kesemez. Nasıl bu onaylar olmadan ruhsat veremez ise bu onaylar bir şekilde tedarik edilmiş ise bu seferde ben sana ruhsat vermem diyemez. Yani bir arkeolojik alanın üzerine yapılmak istenen inşaat  “ Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu” nun iznine tabidir.

Şimdi gelelim konumuza.

Göktepe’deki arsa sahibi yasal prosedürü takip ederek  “ Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu”na başvuruyor, 22.02.2012 tarihinde de ekte belgesini göreceğiniz onay ve izni alıyor.

Çok fazla işin teknik detayına girmeden kurul kararı ne diyor; “ Biz bilimsel araştırmamızı yaptık, bu arsanın altında herhangi bir arkeolojik değer yoktur, vatandaş inşaatını yapsın, belediye gerekli ruhsatları verebilir.”

Sonra? Sonrası okumaya alışık olduğumuz haber başlıkları, “İNŞAAT ALANINDAN TARİH FIŞKIRDI”, fotoğrafı ise arkeolojik eserler üzerinde iş makinaları, moloz yığınları ve yükselen binalar.

O zaman ortaya çok net bir tablo çıkıyor; koruma kurulu,  KO-RU-MU-YOR.

Daha açık yazalım, “ Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu “ koruması gerekli kültür varlıklarını korumuyor, öksüz bırakıyor. Açın bakın son yılların yerel gazete haberlerini, ne çok göreceksiniz ““İNŞAAT ALANINDAN TARİH FIŞKIRDI” haberlerini. İki olasılık var ya bizim arkeologlarımız bilimsel olarak yetersiz, ya da meslek onurlarını, para karşılığı satıyorlar?

Bakın alttaki fotoğrafa, vicdanınızla cevap verin bu soruya?

Bodrum’un arkeolojik değerleri , “Sürdürülebilir bir Turizm” içindir, bunun tersi “ Tükenir Turizm”dir. Sonrası ise tükenir bir turizm, tükenir bir gelecektir.

Bodrum’un kültürel değerleri onu korumakla sorumlu bir kurul tarafından resmen yok ediliyor. 

Son Haberler

©2016 - BHM | BODRUM HABER MERKEZİ info@bodrumhabermerkezi.com