29 Nisan 2024 Pazartesi

Ege’de ‘küçük Küba’: Belediye seçimini komünistler kazandı

BHM
16.10.2023 14:54
Ege’de ‘küçük Küba’: Belediye seçimini komünistler kazandı
Yunanistan'da yerel seçimlerin ikinci turunda iktidar partisi sürpriz bir mağlubiyet alırken, iki büyük kent muhalefete geçti.

Oylarını yüzde 10'a yükselten komünistlerin kazandığı 6 belediyeden biri "kızıl ada" olarak bilinen ve Türkiye'ye sadece 30 mil uzakta olan İkarya oldu.

Yunanistan’da halk dün bir kez daha sandık başına gitti. Yerel seçimlerin ikinci turunda iktidardaki sağ eğilimli Yeni Demokrasi Partisi, ilk turdaki başarısını yakalayamadı ve ülkenin en büyük iki kenti Atina ile Selanik’i kaybetti.

Ülkede 262 belediye için 8 Ekim’de düzenlenen seçimin ilk turunda, adaylardan hiçbirinin oyların yüzde 43’ünü alamadığı, aralarında başkent Atina’nın da olduğu 84 belediye için dün ikinci tur oylama yapıldı.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’in ablası eski Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni’nin Atina Belediye Başkanı olan oğlu Kostas Bakoyannis seçimin ikinci turunda başkanlığı kaybetti.

Atina Belediye Başkanlığını merkez sol eğilimli Panhelenik Sosyalist Hareket Partisi’nin (PASOK) desteklediği aday Haris Dukas kazandı.

Oyların yüzde 56’sını alan Dukas, ikinci turda Radikal Sol İttifakı’ndan (SYRIZA) da aldığı destekle Yeni Demokrasi’nin güçlü isimlerinden Bakoyannis’i geride bıraktı.

Miçotakis, seçim sonuçlarının açıklanmasından sonra, “Yeni Demokrasi için iyi bir akşam olmadı.” dedi.

Ana muhalefet partisi SYRIZA’nın yeni lideri Stefanos Kasselakis ise Yeni Demokrasi’nin başta Atina Belediyesi olmak üzere ikinci tur seçimlerde sergilediği performans için “Miçotakis rejimi bu akşam ilk büyük kırılmasını yaşadı.” değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: Sözcü Gazetesi 

Son Haberler

©2016 - BHM | BODRUM HABER MERKEZİ info@bodrumhabermerkezi.com