19 Nisan 2024 Cuma

DİBEKLİHAN'A İTALYA'DAN EXLİBRİS'LER GELİYOR

BHM
19.09.2019 12:05
DİBEKLİHAN'A İTALYA'DAN EXLİBRİS'LER GELİYOR
Dibeklihan Kültür ve Sanat Köyü Uluslararası Exlibris Solstizio D’estate Yarışması Sergisi’ni misafir ediyor. Erdinç Bakla Sanat Galerisi’nde 21 Eylül Cumartesi 19:00’de açılacak sergi 10 Ekim’e kadar sürecek. Dibeklihan Kültür ve Sanat Köyünün katkılarıyla açılacak sergiyi İstanbul Exlibris Akademisi Derneği organize ediyor.

TÜRKİYEDE İLK DEFA DİBEKLİHAN'DA...

Uluslararası Exlibris Solstizio D'estate Yarışmaları Sergisi 21 Eylül Cumartesi 19:00’da Türkiyede ilk defa Dibeklihan’da sergilenecek. İtalyan Exlibris Derneği Solstizio d'Estate Onlus’un 2001'den beri organize ettiği Uluslararası Exlibris Yarışmalarından seçilen eserler 21 Eylül-10 Ekim tarihleri arasında Türkiyede ilk defa Dibeklihan’da sergilenecek. Uluslararası Exlibris Solstizio D'estate Yarışmaları Sergisi’nde Almanya, Arjantin, Belarus, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Fransa, İtalya, Litvanya, Rusya, Türkiye’den Exlibris sanatçılarının katıldığı yarışmalardan seçilen ve sergilenmeye layık görülen Exlibris’ler sergileniyor.

ORJİNAL EXLIBRIS'LER SERGİLENECEK...

Bodrum’da sergilenecek bu eserler 2003'ten beri uluslararası bu yarışmaya gönderilen orjinal Exlibris’ler… Kısa hikayeler, resim ve heykelle ilgilenen İtalyan Exlibris Derneği Solstizio d'Estate Onlus 2001'den beri Uluslararası Yarışma organize ediyor. Bu yarışmalarda her yıl değişik bir masal teması işleniyor.

Dünyanın değişik yerlerindeki deneyimli Exlibris sanatçılarını şaşırtan olay ise katılanlar arasında ilk defa okullardan da katılımın görülmesidir. Özenle seçilmiş Exlibris’lerin yer alacağı sergi Türkiyede ilk defa yalnızca Bodrum'da sergilenecek ve eserler İtalya’ya iade edilecek.

Exlibris Nedir?

Ekslibris, kitapseverlerin kitaplarının iç kapağına yapıştırdıkları üzerinde adlarının ve değişik konularda resimlerin yer aldığı küçük boyutlu özgün yapıtlardır. Kitabın kartviziti ya da tapusudur. Kitap sahibini tanıtır, onu yüceltir ve kitabı ödünç alan kişiyi geri getirmesi konusunda uyarır.

Latinceden gelen, “Ex-libris” olarak yazılan ve İngilizce karşılığı “Bookplate” olan ekslibris önemli bir iletişim aracıdır. Bir ihtiyaç grafiği olarak doğmasına karşın, estetik kaygılarla yapılan özgün yapıtlardır. Sanatı, insanın elleri arasına, kitapların içine kadar getirir, onun büyüleyici sıcaklığını hissettirir. Uzun bir geçmişe sahip bu sanat dalı, aynı zamanda yapıldığı dönemin kültürel özellikleri günümüze taşır. Sanatçı, tasarımcı, sanatsever ve koleksiyoncu arasında bir köprü görevini yerine getirir.

Son Haberler

©2016 - BHM | BODRUM HABER MERKEZİ info@bodrumhabermerkezi.com