19 Nisan 2024 Cuma

Depremlerle ilgili çok önemli açıklama

BHM
15.04.2014 23:56
Depremlerle ilgili çok önemli açıklama
Bodrum’da birkaç haftadır süren irili ufaklı depremler, halkı tedirginliğe itmiş, Sabah Gazetesi’de Deprem uzmanı olarak bilinen Ahmet Ercan’ın bir açıklamasına dayanarak Bodrum’da 7.2 büyüklüğünde bir deprem meydana gelebileceğini yazmıştı. Gerçekle ilgisi olmayan bu habere Bodrum’dan BOYD tepki gösterdi.
BOYD (Bodrum Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği) Başkanı Serdar Karcılıoğlu imzasıyla yapılan açıklamada bu tip haberlerin turizme büyük darbe vuracağı belirtildi ve depremlerin korkulacak bir durum yaratmayacağı bilimsel olarak açıklandı.
 
BOYD’un açıklaması şöyle
 
Bilindiği üzere, son günlerde Bodrumda aletsel büyüklükleri 2-3’ler civarında depremler yaşanmaktadır. 
 
Volkanik kökenli kayaç topluluklarını barındıran bölgelerde doğal bir deprem fırtınası olarak adlandırılan bu hareketliliğin bazı medya kuruluşlarının ve sosyal medya kullanıcılarının Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan’ın 2012 yılında Güney Ege için yaptığı bir tahminine dayandırılarak yaptıkları paylaşımlarda Bodrumda 7.2 büyüklüğünde bir deprem riskinden söz etmelerini son derece yanıltıcı ve turizmimiz için riskli bulmaktayız.
 
Ayrıca, bizim gibi, Akdeniz çanağındaki rakip ülkelerimizin her birinin aynı derecede deprem kuşağında oldukları, doğanın ne zaman nerede ne gibi bir değişiklik gösterebileceğinin önceden bilinmesinin mümkün olmadığı gerçeğinden hareketle, Anadolu bloğunun batıya doğru hareketinden kaynaklı ve hiç bir şekilde Bodrum ve çevresi için tehlike yaratacak bir deprem hareketinin habercisi olmadığını da öğrendiğimiz, bu deprem etkinlikleri üzerinden gerek yerli gerekse yabancı turistler açısından olumsuz etkiler uyandıran ve üyelerimizden aldığımız uyarılar dikkate alarak rezervasyon düşüşlerine sebep olduğunu gördüğümüz bu tür yayınları ve paylaşımları şiddetle kınıyoruz.
Bir yerel medya kuruluşumuzun Jeoloji mühendisi Onur ALKAÇ ile yaptığı söyleşide yaşadığımız bu hareketlerin "Helen YAYI" denilen bindirme fayının Anadolu bloğunu rahatsız etmesi sonucu ege bölgesinde meydana getirdiği hareketlenmeler olduğu, bu ufak çaplı sık depremlerin enerjinin bir anda değil’de belli periyotlarla çıkmasına sebep olduğunu, Bodrum-Fethiye civarında büyük deprem oluşturacak fay mekanizmasının olmadığı, bundan sonrada olabilecek maksimum deprem büyüklüklerinin şu anda yaşananlarla bindirmenin gücüne bağlı olarak bir süre daha 2-3 civarı depremlerin yaşanabileceğini açıklamıştır.
 
Bu açıklamadan da görüleceği üzere, aslında öylesine korku yaratacak bir durumun olmamasına rağmen tam da yurt dışı rezervasyonlarının yoğun olduğu bir sürede bu tür anlamsız çıkışlar, yayınlar ve paylaşımlarla ortalığa panik salmaya, karamsarlık yaratarak zaten,Twitter, YouTube yasakları gibi anlamsız çıkışlara ilaveten turizmimizi daha da olumsuz yönde etkilemeye çalışmak rakip ülkelerimizin ekmeklerine yağ sürmekten başka bir işe yaramayacaktır.
Saygılarımızla
 
BOYD 
Bodrum Profesyonel 
Otel Yöneticileri Derneği 
 
Serdar KARCILIOĞLU
Yön.Kur.Başkanı
 
BHM

Son Haberler

©2016 - BHM | BODRUM HABER MERKEZİ info@bodrumhabermerkezi.com