29 Mart 2024 Cuma

Cumhuriyet’in ilk bisikletçisiydi

BHM
22.12.2014 10:31
Cumhuriyet’in ilk bisikletçisiydi
Cumhuriyet döneminin ilk bisikletçilerinden Sabri Çakın, Muğla'nın Bodrum İlçesi'nde, 99 yaşında kalp krizinden yaşamını yitirdi. Çakın, Galatasaray Spor Kulübü'nün de 83 yıllık üyesiydi.

5 yıldır Bodrum'da yaşayan 2 çocuk, 4 Torun sahibi ilk Türk bisikletçi Sabri Çakın, dün  öğle vakti Kumbahçe Mahallesi'ndeki villasında aniden rahatsızlandı. Bakıcısı ve komşulanın haber vermesi üzerine gelen ambulansla Özel Bodrum Hastanesi'ne kaldırılan Çakın'ın kalp krizi geçirdiği belirlendi. Çakın, doktorların müdahalelerine rağmen saat 16.00 sıralarında yaşamını yitirdi.

 

Çakın'ın ölüm haberi, yakınları Türkiye Bisiklet Federasyonu ve üyesi olduğu Galatasaray Spor Kulubü camiasında üzüntü yarattı. Çakın'ın yakın arkadaşı emlak danışmanı Veysel Uyanık şunları anlattı:

 

"Üç yıldır Atatürk'ün bugüne kadar hiç görülmemiş olan fotoğrafları ve Türkiye'nin ilk bisiklet etkinlikleri ile 'Cumhuriyet Yıllarında Bisiklet' isimli anılarını Türkiye Bisiklet Federasyonu'na armağan etmek için çalışmalar yapıyordu. Ancak, ömrü yetmedi. Sanırım federasyon bu konuda yakınlarından yardım alabilir. Çok değerli bir insandı. Bodrum'da kısa sürede çok sevildi, sayıldı."

 

Çakın'ın cenazesinin yarın İstanbul'da Bebek Cami'sinde kılınacak namazın ardından Yeniköy Mezarlığı'nda toprağa verileceği bildirildi.

 

İLK OLARAK TRAKYA BİSİKLET TURUNA KATILDI

 

Çakın 3 yıl önce kendisiyle evinde röportaj yapan DHA muhabirine, bisikletle ilk kez 1935 yılında, Galatasaray Lisesi'nde öğrenim görürken, kürek ve Fransızca öğretmeni Marcel Audetta'nın sayesinde tanıştığını, aynı yıl da yine onun girişimleriyle Türkiye'de ilk kez düzenlenen Trakya Bisiklet Turu'na, 5 yıl önce 94 yaşında vefat eden sınıf arkadaşı Abdullah Ertuğ'la birlikte Peugot marka bisikletleriyle, izci kıyafeti giyerek katıldıklarını anlatmıştı.

 

FLORYA'DA ATATÜRK'Ü FOTOĞRAFLAMIŞTI

 

12 günde tamamladığı 240 kilometrelik Türkiye'nin ilk bisiklet turu olan Trakya Bisiklet Turu esnasında İstanbul Florya'dan geçerken mola verdiklerinde, denize girdiğini gördüğü Atatürk'ü fotoğrafladığını da anlatan Çakın, yaşadığı o anları şu sözlerle aktarmıştı:

 

"Atatürk'ün yanına gittiğimizde heyecandan titriyordum. Fotoğrafını çekmek istediğimi söyledim. 'Tabi, oğlum çek ama biraz acemisin galiba titriyorsun?' dedi. Atatürk'ün üç, dört kare fotoğrafını çektim. Artık bu anımı ve ülkemizin ilk bisiklet turundaki anılarımı, fotoğraflarımı, Türkiye'nin resmi olmayan ilk bisiklet turunda yaşadıklarımızı Türkiye Bisiklet Federasyonu'yla paylaşmak istiyorum. Bisiklet sporunun nereden nereye geldiği fotoğraflarda açıkça görülüyor."

 

Çakın, Galatasaray Spor Kulübü'nün de 83 yıllık üyesiydi.

BHM

Son Haberler

©2016 - BHM | BODRUM HABER MERKEZİ info@bodrumhabermerkezi.com