18 Nisan 2024 Perşembe

ÇERKES SOYKIRIMINI ANDILAR

BHM
23.05.2016 09:47
ÇERKES SOYKIRIMINI ANDILAR
Bodrum’da büyük Çerkes sürgün ve soykırımının 152'nci yıldönümü nedeniyle düzenlenen anma etkinliğinde denize karanfil bırakıldı.

Bodrum Çerkesleri Platformu tarafından Çerkes sürgünü ve soykırımının 152'nci yıldönümü nedeniyle İskele Meydanı'nda anma etkinliği düzenlendi. Etkinliğe katılan yaklaşık 50 Çerkes, '21 Mayıs'ı kıyımı, sürgünü unutma', '21 Mayıs'ı unutma, unutturma' ve 'Soykırımın 152. Yılı' yazılı dövizler taşıdı. Grup daha sonra, üzerinde Çerkes sürgününün yaşandığı yıl olan '1864' yazan çelengi suya bıraktı.

 

Grup adına açıklama yapan Aydın Demirkan, "Çerkes sürgün ve soykırımını anmak üzere burada toplandık. Her Mayıs'ta dünyanın bütün denizleri Çerkeslere hüzün taşırlar. O gün, bizim için bütün denizler, ölülerimizin karanlık sularında kaybolduğu Karadeniz'dir. Bizler, Karadeniz'e vuran cesetlerin arasında sağ kalanların, Rus emperyalizminin karşısında direnen, Anadolu'yu işgal eden emperyalistlere karşı Kurtuluş Savaşı'na omuz verenlerin çocuklarıyız. Her türlü imkansızlıklara rağmen kendi dili, kültürü, geleneği ve anavatanını unutmayan, unutturmayan bir Çerkes neslinin evlatlarıyız. Bizler, Bodrum kıyılarına vuran Aylan bebeğin dramını en iyi anlayanlarız. Bu acıyı 152 yıldır yüreğimizde yaşıyoruz. Her 21 Mayıs bizim için diriliştir. Dilimize, kültürümüze, geçmişimize ve geleceğimize sahip çıkacağımızı tekrar dile getiriyoruz" dedi.

 

Grup, ellerindeki karanfilleri denize bıraktıktan sonra olaysız dağıldı.

BHM

Son Haberler

©2016 - BHM | BODRUM HABER MERKEZİ info@bodrumhabermerkezi.com