05 Ekim 2024 Cumartesi

ÇALIŞTAYA 30 ÜLKEDEN KATILIM

BHM
05.10.2018 09:14
ÇALIŞTAYA 30 ÜLKEDEN KATILIM
Ankara Üniversitesi Deniz Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi (DEHUKAM) tarafından, AKADEMİA Vakfı desteği ile “Sualtı Kültürel Mirası ve Denizde Bilimsel Araştırmaların Hukuki Rejimi Hakkında Uluslararası Çalıştayı” Bodrum Royal Asarlık Beach Otel'de başladı.
4-5 Ekim tarihlerinde DEHUKAM, T.C. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu ve Virginia Üniversitesi Deniz Hukuku ve Siyaseti Araştırma Merkezi’nin (COLP) işbirliği ile yapılan çalıştayın ilk konuşmacısı DEHUKAM Müdürü Prof. Dr. Hakan Karan, katılan herkese teşekkür ederek DEHUKAM’ın yürüttüğü çalışmalar ve çalıştayın öneminden bahsetti. 
 
Daha sonra kürsüye gelen Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığından Bülent Sönmez ise ülkemizin dünyanın en uzun sahile sahip ülkeleri arasında yer aldığına işaret ederek, şunları dile getirdi: 
 
“Medeniyetin beşiği olan bu toprakların hem üstünde, hem kıyısında, hem de denizlerinin derinliklerinde çok az ülkenin sahip olabileceği kültürel miras değerleri vardır. Sualtındaki bu değerler şüphesiz çok büyük risklerle karşı karşıya bulunmaktadır. Yüzyıllarca denizler tarafından korunan kalıntılar dalış teknolojisindeki gelişmeler sonrasında çok daha kolay ulaşılabilir ve zarar görebilir hale gelmiştir. Arkeolojik mirasın talan edilmesi ve dağıtılması günümüzde sadece karalarda değil, sualtında da yaşanmaktadır. Birçok ülke kara üzerinde bulunan miraslarını daha iyi korumak için adımlar atmış olsalar da sualtındaki kültürel mirasın büyük bir kısmı halen korunmasız bir şekilde kalmaktadır. Bu risklerin önüne geçebilmek için ilgili tüm kuruluş ve sivil toplum örgütlerine büyük görevler düşmektedir. Sualtı kültürel mirasların sergilendiği Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’ne gittiğinizde ülkemizin bu konuda ne kadar duyarlı davrandığını, güzel çalışmalara imza attığını en güzel şekilde göreceksiniz. Sualtı mirasların korunması için bütün ülkelerin ortak çalışma yapması ayrıca önem arz etmektedir. Dolayısıyla sualtı kültürel miraslar üzerine bilimsel araştırmaların hukuki boyutunun inceleneceği, Dünyanın birçok yerinden konusunda uzman temsilcilerin katıldığı bu çalıştayda deniz hukuk açısından değerli sonuçların elde edileceğini umuyoruz” dedi. 
 
30 ülkeden 100 bilim insanının katıldığı çalıştay, yurtiçi ve yurtdışından konusunda uzman bilim insanlarının konuşmacı olduğu panelle devam etti.
BHM

Son Haberler

©2016 - BHM | BODRUM HABER MERKEZİ info@bodrumhabermerkezi.com