29 Mart 2024 Cuma

BU PROJE BODRUM’U UÇURUR

BHM
05.05.2017 12:34
BU PROJE BODRUM’U UÇURUR
Bodrum’da Mausoleum Müzesi Restitüsyon Projesi kapsamında bir çalıştay düzenlenerek Mozole anıt mezarının kültür turizmine kazandırılması hedefleniyor.

Akdeniz Ülkeleri Akademisi Vakfı tarafından, 5-6 Mayıs 2017 tarihinde Bodrum'da 'Uluslararası Mausoleum Çalıştayı' düzenlenecek. Çalıştaya ulusal ve uluslararası alandan bilim adamları, Kültür ve Turizm Bakanlığı temsilcileri katılacak. Mausoleum kazısını 1966 yılında başlatan ve 1977'ye kadar sürdüren Danimarkalı profesör Kristian Jeppesen ve profesör Mimar Johannes Exner'in birlikte hazırladığı Mausoleum Müzesi Restitüsyon Projesi, çalıştayın ana konusunu oluşturacak. Vakıf Başkanı Özay Kartal, proje ile mevcuttaki yetersiz ve elverişsiz Mozole Müzesi'nin, çağdaş müzecilik anlayışına uygun olarak yeniden düzenlenmesi ve geliştirilmesini, Mozole anıt mezarının ise hafif metal, cam malzeme, ileri teknolojiler ve yaratıcı yöntemler kullanılarak sanki yerindeymiş gibi kendini sunabilecek konuma getirilmesinin amaçlandığını belirterek "Bu proje ile antik dünyanın yedi harikasından biri olan Mozole'nin Bodrum'un ve dolayısı ile ülkemizin kültür ve turizmine kazandırılması hedefleniyor. Projenin başarıya ulaşması, Bodrum ve ülkemiz için bir kıvanç, dünyaya da örnek bir model olacaktır. O yüzden bu çalıştaya çok önem veriyoruz. Tüm katılımcıların değerli katkıları ile ortaya çıkacak sonuç bildirgesi, bundan sonraki yol haritamızı belirleyecek" dedi.

 

Vakıf Başkanı Kartal, Kral Mausolos için yapılan anıtmezarla ilgili şu bilgileri verdi:

 

"Kral Mausolos için, Bodrum'da, milattan önce 353 yılında başlanarak yapılan anıtmezar, teknolojisi, işçiliği, malzemesi ve sanat eserleri ile eşsiz bir yapı olarak kalmış ve dünyanın yedi harikasından biri olarak kabul edilmiştir. Anıtmezar 1304 yılındaki büyük Anadolu depremi ile kısmen yıkılmıştır. 16'ncı yüzyıl başlarında anıt mezarın parçalarının bir kısmı Bodrum kalesi yapımında kullanılmış 19. yüzyıl başlarında yapılan kazıda ortaya çıkan değerli parçalar ise İngiltere'ye götürülmüştür. Çalıştay ile ilgili her türlü bilgiye, www.academia.org.tr/workshop adresinden ulaşılabilir"

BHM

Son Haberler

©2016 - BHM | BODRUM HABER MERKEZİ info@bodrumhabermerkezi.com