19 Mart 2024 Salı

BODRUM KONULU ÖĞRENCİ MİMARLIK PROJELERİ ARCHIPRIX ÖDÜLÜ ALDI

BHM
26.04.2021 13:58
BODRUM KONULU ÖĞRENCİ MİMARLIK PROJELERİ ARCHIPRIX ÖDÜLÜ ALDI
Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Mimarlık Fakültesi öğrencilerinin hazırladığı Bodrum konulu mezuniyet projelerinden ikisi “ARCHIPRIX Öğrenci Yarışması Ödülü” aldı.

ODTÜ Mimarlık öğrencileri Barkın Karabaş’ın “Siber Anastilosis: Halikarnas Kollektif Güvenliğinin Yeniden yapılanması” ve Hayriye Hilal Polat’ın “Deepwater Harvesting” başlıklı projeleri, ARCHIPRIX 2020 ödülüne layık görüldüler.

Rekor sayıda başvurunun gerçekleştiği 2020 yılı yarışma döneminde ARCHIPRIX Öğrenci Yarışması Jürisi, 330 başvuru içerisinden toplamda 12 projeyi ödüllendirdi. Jüri; birinci, ikinci, üçüncü olmak üzere 3 ödül ve 3 mansiyona ek olarak, 1 projeyi “Jüri Özel Ödülü”ne ve 5 projeyi de “Teşvik Ödülü”ne layık gördü.

Ödül sıralaması, ARCHIPRIX yarışması geleneğine bağlı olarak ödül töreni sırasında açıklanacak.

Mimarlık eğitimi alanında en uzun soluklu ve en önemli ödül programı olan Archiprix Türkiye, genç mimarlar için başarılı bir mesleki kariyerin ilk adımını temsil ediyor. Yarışma aynı zamanda, yöntemleri ve yaklaşımları ile farklı öğretim kurumları arasında rekabeti artırmak, çalışılan proje konularının çeşitliliğini görmek, tartışma ortamını geliştirmek ve bu sayede ulusal düzeyde mimarlık eğitiminin kalitesini yükseltmeyi amaçlıyor.

ODTÜ Mimarlık Fakültesi son sınıf öğrencileri 1 Kasım 2019’da Prof. Dr. Ayşen Savaş başkanlığında Bodrum Belediyesi ve Başkan Ahmet Aras’ı ziyaret ederek fakülte bitirme tezlerini Bodrum konulu olarak hazırlayacaklarını ve projelerini Bodrum Belediyesi’ne sunacaklarını açıklamışlardı.

ODTÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ayşen Savaş, Bodrum’u tercih etmelerinin nedenini ise şöyle açıklamıştı:

“Bodrum coğrafi konumu, beyaz kübik yerel mimarisi ve antik geçmişi ile uluslararası alanda dikkat çeken bir yerleşim alanı, çok özel bir yer. Türkiye’de böyle bir yer bulmak artık mümkün değil. Bu yüzden projelerimizi burada yapmayı tercih ettik. 30 öğrencimizle hazırlayacağımız mezuniyet projemiz için Belediye başkanımız ve STK’lar ile birlikte hareket edeceğiz. Gerçek projeler üzerinde çalışmayı hedefliyoruz. Bodrum’un kentsel sorunlarına odaklanıp, mimari program hazırlayacağız. Her bir öğrencimiz farklı ölçeklerde planlamalar yapacak. Çalışmalarımız bir yıl boyunca sürecek. Burada 30 tane mimar var ve mezuniyet projelerinde, Bodrum için çalışacaklar.”

Türkiye’de mimarlık alanındaki en iyi diploma projelerini seçmek üzere 25 yıldır düzenlenen ARCHIPRIX-TR, mimarlık eğitimi için çok önemli bir mihenk taşı oluşturmanın yanı sıra profesyonel hayata atılacak mimarlara da yeni kapılar açıyor.

Ödül töreni ve kolokyum 6 Mayıs 2021 tarihinde çevrimiçi olarak gerçekleştirilecek.

Son Haberler

©2016 - BHM | BODRUM HABER MERKEZİ info@bodrumhabermerkezi.com