19 Nisan 2024 Cuma

BAKAN ERSOY, NORMALLEŞME SÜRECİNİ ANLATTI

BHM
12.05.2020 11:12
BAKAN ERSOY, NORMALLEŞME SÜRECİNİ ANLATTI
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy katıldığı bir televizyon programında, koronavirüs pandemisi etkisi altındaki turizm sektöründe normalleşme sürecine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

CNN Türk ekranlarında Hakan Çelik'in programına konuk olan Bakan Ersoy, otellerin Haziran'dan itibaren açılacağını, her şey dahil sisteminin kalkmayacağını söyledi. Bakan Ersoy'un açıklamaları şöyle:

"Hatları, trafiği kapatmak kolay. Önemli olan bunları açabilmek. Hemen kapatılabiliyor ama açmak için müzakere gerekiyor. Virüs olayını bir noktaya getirmeniz gerekiyor. Sertifikasyon belgelendirme prosedürü hazırladık. 4’lü gruptan oluşuyor. Birinci grupta havayolları ve havaalanları var. İkinci grupta oteller, konaklama tesisleri, müze-ören yerleri ve restoranlar var. Üçüncü grupta turizm taşımacılığı var. Dördüncü grupta ziyaretçi dediğimiz yolcular var. 132 maddelik bir kriter. Sadece konaklama ve restoranlarla ilgili olan kısmı www.tga.gov.tr‘de maddeler haline yayınlandı.

Kriterlerin başında sosyal mesafe yer alıyor. Sosyal mesafede 1.5 metre kuralı var. Hijyen önlemleri alınıyor. Personelin pandemi eğitimi alması gerekiyor. Tüm bu yapılanların düzenli denetlenmesi gerekiyor. Özellikle hijyen servisi veren kurumlar var. Bunlar Türkiye’nin yatak kapasitesinin yüzde 80’ine hizmet veriyorlar. İşletmelere herhangi bir ekstra yük bindirmiyoruz.

Otellerde koronasız alanlar sertifikalandırılacak. Sertifikalar her ay tesislere asılacak. Karekod olacak. İşletmenin denetim geçmişini görebileceksiniz.
Uluslararası kuruluşlar tarafından olmazsa olmaz diye nitelendirilen kuralların tamamı sertifika kapsamında uygulanacak. Sertifikasyon da yeterli değil. Salı günü genelge yayınlayacağız. Bir niyet mektubu hazırladık. Bize yolcu tedariği yapan ülkelerin tamamına niyet mektubu gidecek. Mektubun içeriğinde sertifikasyon detayları olacak. Sağlık altyapımızın detayları olacak. Yoğun bakım yatak sayılarımız, ambulans sayılarımız gibi. Karşılıklı hava trafiğini başlatacağız.

HER ŞEY DAHİL KALKMIYOR

Sağlık Bakanlığı’mız yoğun kullanılan alanlarda test merkezi oluşturuyor. Her gelen yolcu test edilecek. Önce iç turizmle ufak ufak başlayacağız. Oteller bizim yayımladığımız yükümlülüklere uymak zorunda. Haziran itibarıyla hava trafiği açılmaya başlar. Otelleri yavaş yavaş kademe kademe açacağız. Her şey dahiller kalkacak diye bilgi kirliliği oluyor. Böyle bir şey yok. Her şey dahil sistemi kaldıracak durum yok. Açık büfelerdeki sunum sistemi değişecek. Korumalı sistem olacak, karşınızda aşçı olacak. Ne kadar isterseniz tabağınıza o yemeği koyacak. İkinci üçüncü aşamada fiyat hesabı yapılır ama şu aşamada bunu kimsenin düşüneceğini zannetmiyorum.
 
TEMEL KRİTER SOSYAL MESAFE

Bir sertifikasyon belgelendirme prosedürü hazırladık. 132 maddelik kriterler yayımlandı. Sertifikasyonda temel kriter sosyal mesafe. İkinci konu hijyen, üçüncü konu personelin eğitimi, dördüncü kural da tüm bunların denetimi.

KRUVAZİYER TURİZMİ SEZON SONUNA KAYAR

Charter olmuş tarifeli olmuş durumun içeriğini değiştirmiyor, havacılık söz konusu olduğu zaman uluslararası otoritelerin alacağı kurallar çalışmaya başlayacak. Hava trafiği dünya ekonomisi için önemli, bunu başlatamazsanız sistem çöker, dijital iletişim bir yere kadar.

Kruvaziyer turizminin yaz ortasına veya biraz daha sezon sonuna kayacağını düşünüyorum. Orada protokoller oluşmadı daha. Galatport 5 Nisan'da hazırdı, şimdi daha da hazır hale gelir, gemi yanaşıyorum dediği anda alabilecek durumda."

Son Haberler

©2016 - BHM | BODRUM HABER MERKEZİ info@bodrumhabermerkezi.com