27 Temmuz 2024 Cumartesi

Antik Çağ’dan günümüze Muğla Mutfağı kitabı tanıtıldı

BHM
25.05.2024 22:28
Antik Çağ’dan günümüze Muğla Mutfağı kitabı tanıtıldı
Antik çağlardan günümüze kadar Muğla mutfağının lezzetlerinin toplandığı kitabın tanıtımı Muğla Valisi İdris Akbıyık ve eşi, Bodrum Kaymakamı Mustafa Çit, Milas Kaymakamı Mustafa Ünver Böke, İl Kültür Turizm Müdürü Hüseyin Toprak ile turizmcilerin katılımı ile Bodrum Kalesinde yapıldı.

Muğla Valiliği koordinesinde, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Kapurcuk Kültür ve Gastronomi İşletmesi ve Muğla Ticaret ve Sanayi Odası işbirliği ile hazırlanan kitapta antik çağlar, Osmanlı dönemi ve günümüze ait yemek tarifleri yer alıyor. 

Muğla mutfak mirasının tanıtımı ve markalaşması, bölgede gastronomi turizminin canlandırılması hedeflenerek oluşturulan kitapta yer alan tariflerin içinden oluşturulan özel menü ile her yemeğin mitolojisi-tarihsel hikâyesi davetlilere anlatıldı ve tadım etkinliği yapıldı. 

Kitap yazımı proje koordinatörü Muğla Valiliği AB ve Dış İlişkiler Bürosu Proje Uzmanı Doç. Dr. Buket Ballıel Ünal, Editörler; Girişimci ve Kapurcuk Marka Direktörü Av. S. Ece Baysal, Öğretim Görevlisi Dr. Selma Atabey, Öğretim Görevlisi Dr. Alper Gölbaş, tüm kazı başkanları ve bölüm yazarları ile hazırlanmıştır. Antik döneme ait 35, Osmanlı dönemine ait 6, yöresel ve günümüze ait 25 yemek tarifi ile toplam 66 tariften oluşmaktadır. 

Antik Çağ’dan Günümüze Muğla Mutfağı kitabı; tüm kazı başkanlarından bölgelerine ait yemek kültürü verileri, bölüm yazarları tarafından kaleme alınan ilçenin coğrafi konumu, demografik özellikleri, tarihi, yazarın kazı çalışmalarını yürüttüğü alanlarda yapılan kazılar sırasında tespit edilen arkeolojik veriler, editörler tarafından yazılan ürün bazlı bölümleri, mutfağımızı yüzyıllardır zenginleştiren ürünleri ve tarihten bugüne yemek tarifleri ile oluşturuldu.

Muğla'nın, Ege ve Akdeniz'in kesişim noktasında yer alan ve bu bölgenin mutfak geleneklerini harmanlayan zengin bir yemek kültürüne sahip olduğunu anlatan Muğla Valisi İdris Akbıyık, şunları söyledi: 

"Bölgenin bereketli toprakları ve denizinin cömertliği, Muğla mutfağını taze ve lezzetli ürünlerle donatmaktadır. Muğla, sadece doğal güzellikleriyle değil, aynı zamanda binlerce yıllık tarihiyle de büyüleyici bir şehirdir. Her köşesi ayrı bir zenginlikle doludur. Muğla'nın kalbinde yer alan antik kentler, bizleri geçmişin ihtişamlı günlerine götürür ve bize geçmişin derinliklerinden gelen hikayeler fısıldar. Bu hikayelerden yola çıkarak bugün sizlere 41 yemek tarifi ve antik dönem bilgilerini içeren 260 sayfalık 'Antik çağlardan günümüze Muğla Mutfağı' kitabımızı tanıtıyoruz."

Muğla'da 28 antik kentte kazı çalışmalarının devam ettiğini aktaran Akbıyık, kitabın da bu kazı çalışmaları sırasında tespit edilen arkeolojik veriler, sözlü tarih anlatımları ve araştırmaları sonucunda elde edilen bilgiler ışığında derlenerek oluşturulmuş önemli bir eser olduğunu kaydetti.

Muğla Valiliğince, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ), İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Muğla Ticaret ve Sanayi Odasının katkılarıyla hazırlanan lansmanda, davetlilere özel yemeklerden ikram edildi.

 

Son Haberler

©2016 - BHM | BODRUM HABER MERKEZİ info@bodrumhabermerkezi.com