19 Mart 2024 Salı

ANTHAVEN PROJESİNDE FLAŞ KARAR!

BHM
18.10.2019 17:32
ANTHAVEN PROJESİNDE FLAŞ KARAR!
Muğla 2. İdare Mahkemesi, Bodrum’da içinde 1. derece arkeolojik sit alanın da olduğu Aspat Koyu’nda devam eden Anthaven Proje inşaatı için verilen 'ÇED gerekli değildir' kararını iptal etti.

Türkiye'de ve yurtdışında birçok projeye imza atan Ant Yapı'nın Akyarlar Mahallesi Aspat Koyu’nda inşa ettiği ve başından beri çeşitli tartışmalara olan Anthaven projesinde, Ağustos ayında Bodrum Belediyesi tarafından yapılan denetimler sonrası kanal inşaatına mühür vurulmuştu. Aspat Koyu'nda 220 bin metrekare arazi üzerinde 600 konut, otel, özel iç liman, çarşı gibi alanların yer alacağı Anthaven projesinde Bodrum Belediyesi yetkilileri denetim yapıp, “Bodrum'un ilk kanal ve marina konseptli projesi” olarak tanıtılan Anthaven’ın kanal inşaatı çalışmalarını durdurmuştu. 

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB)’nin açtığı dava sonucu, Bodrum'a bağlı Aspat Koyu’nda devam eden inşaat projesine yargıdan iptal kararı geldi.

Bodrum’da içinde 1. derece arkeolojik sit alanın da olduğu Aspat Koyu’na Ant Yapı firması tarafından inşa edilen “Anthaven" adlı inşaat projesine Muğla Valiliği tarafından geçen yıl 25 Temmuz’da "ÇED gerekli değildir" kararı verildi.TMMOB bu kararı yargıya taşıdı. 

Dava dilekçesinde “ÇED gerekli değildir” kararı alınmadan yıkım işlemlerine başlandığına dikkat çeken TMMOB, Bodrum Belediyesi tarafından verilen yapı ruhsatındaki tarihinin 18 Mayıs 2018, “ÇED gerekli değildir” kararının ise 25 Temmuz 2018 olduğunu belirterek alınan kararın iptalini istedi.   

Muğla 2. İdare Mahkemesi’ne ulaşan bilirkişi raporunda inşaatın bölgenin önemli bir parçası olan 1. Derece arkeolojik sit alanına zarar verdiği belirtilerek “Uyuşmazlık konusu olan ve yakında çevresindeki arkeolojik buluntuların varlık sebebinin, 6 parselin hemen doğusunda yer alan ve 1. Derece arkeolojik sit alanı olarak tescilli (Strobilos) Aspat Kalesi olması; uyuşmazlık konusu alanda yer alan azmağın batı bölümdeki antik kullanımını ortaya koyan seramik yoğunluğunun yanı sıra, özellikle projenin kentin savunma bütünlüğünü oluşturan azmağa (gölcük) yapılan fiziki müdahalelerin kentin yalnızca orijinal antik peyzajını bozmakla kalmadığı, aynı zamanda kent savunmasının bir parçası olan azmağın özelliğini yitirmesine de neden olduğu ifade edildi.

Konu ile ilgili konuşanTMMOB Bodrum İlçe Koordinasyon Kurulu Sekreteri Şahabettin Doğan, “Biz yürütmeyi durdurma kararı bekliyorduk. ÇED gerekli değildir kararı iptal edildi. Şimdi karşı taraf itiraz edecek. Şu ana kadar yaptıkları inşaatların yasal zeminden çıktığı belli oldu. Daha önce de kanallar mühürlenmişti. ÇED’in sonucunu beklemek için mühürlenmesi gerekiyor. ÇED’den ne çıkacak beklesinler” dedi. 

 

Son Haberler

©2016 - BHM | BODRUM HABER MERKEZİ info@bodrumhabermerkezi.com